Arheolozi pronašli “najveći” drevni grad ikad u Egiptu

Arheolozi su otkrili ostatke drevnog grada u pustinji u blizini Luksora za koji kažu da je “najveći” ikad pronađen u Egiptu, a datira iz zlatnog doba faraona prije 3.000 godina.

Poznati egiptolog Zahi Hawass najavio je otkriće “izgubljenog zlatnog grada”, rekavši da je to mjesto otkriveno u blizini Luksora, gdje se nalazi čuvena Dolina kraljeva.

– Egipatska arehološka misija pod vodstvom dr. Zahi Hawass pronašla je grad koji je izgubljen pod pijeskom. Grad je star 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a nastavili su ga koristiti Tutankhamun i Ay – saopćio je tim za iskopavanja u četvrtak. 

Tim je pronalazak nazvao “najvećim” drevnim gradom ikad otkrivenim u Egiptu, javlja CBS News.

Betsy Bryan, profesorica egipatske umjetnosti i arheologije na Univerzitetu Johns Hopkins, rekla je da je to otkriće “drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona” prije gotovo sto godina.

Otkriveni su nakit, posude od keramike u boji, amajlije skarabeja i cigle od blata s pečatima Amenhotepa III.

– Mnogi arheolozi tražili su ovaj grad i nikada ga nisu pronašli – rekao je Hawass, bivši ministar za antikvitete.

Tim je započeo iskopavanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luksora, oko 300 kilometara južno od Kaira.

– Nekoliko sedmica, na veliko iznenađenje tima, formacije od cigli od blata počele su se pojavljivati svugdje. Ono što su otkrili bilo je mjesto velikog grada u dobrom stanju očuvanosti, sa gotovo kompletnim zidovima i sa sobama ispunjenim alatima za svakodnevni život – navodi arhoeloški tim.

Nakon sedam mjeseci iskopavanja, otkriveno je nekoliko kvartova, uključujući pekaru sa pećnicama i keramikom, kao i administrativne i stambene četvrti.

Amenhotep III naslijedio je carstvo koje se protezalo od rijeke Eufrat u modernom Iraku i Siriji do Sudana i umro je oko 1354. godine prije nove ere.

Vladao je skoro četiri decenije u periodu poznatom po svojoj raskoši i grandioznosti spomenika, uključujući Memnonove kolose – dvije masivne kamene statue u blizini Luksora koje predstavljaju njega i njegovu suprugu.

– Arheološki slojevi ležali su netaknuti hiljadama godina, a nalazište je u odličnom stanju – navodi se u saopćenju.

Bryan je rekla da će nam grad “pružiti rijedak uvid u život antičkih Egipćana u vrijeme kada je carstvo bilo najbogatije”.

Tim navodi da su optimistični u pogledu otkrivanja daljnjih važnih nalaza, napominjući da su otkrili grupe grobnica do kojih se dolazi silaskom niz “stepenice uklesane u stijenu”, slične konstrukcije kao one pronađene u Dolini kraljeva.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU