Armin Laschet, potencijalni nasljednik Angele Merkel, imenovao predizborni tim

Armin Laschet, koji se nada da će naslijediti Angelu Merkel na poziciji njemačkog kancelara nakon izbora u ovom mjesecu, imenovao je tim poslanika iz svoje stranke koji bi mu pomogao u završnim fazama njegove predizborne kampanje.

Glasači bi trebali izabrati nasljednika Merkel, koja odstupa s pozicije, nakon 16 godina na vlasti, 26. septembra.

Uprkos snažnom početku kampanje stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra, kojoj pripadaju i Merkel i Laschet, podrška stranci opala je u posljednjim sedmicama, stavljajući pod pritisak gafovima sklonog Lascheta.

On je danas predstavio tim za koji se nada da će mu pomoći u podizanju rejtinga tokom naredne tri sedmice, čiji je ključni član bivši parlamentarni čelnik CDU Friedrich Merz.

Ostali članovi, kako ga je Laschet nazvao „tima budućnosti“ su antiteroristički ekspert Peter Neumann, parlamentarna državna sekretarka za saobraćaj i  digitalnu infrastrukturu Dorothee Baer, članica bavarske sestrinske stranke CDU, Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Tim također uključuje ministricu obrazovanja savezne države Šlezvig-Holštajn, Karin Prien, ministricu obrazovanja Saksonije, Barbaru Klepsch, potpedresjednicu CDU Silviju Breher, zamjenika čelnika parlamentarne grupe CDU/CSU, Andreasa Junga i kandidata za  Bundestag i muzičkog mendžera Joe Chialoa.

Laschet se bori s padom popularnosti dok nedavne ankete javnosti pokazuju da je podrška Socijaldemokratima veće od one za CDU/CSU, po prvi put u 15 godina.

Posljednja anketa pokazuje podršku bloku desnog centra od 22 posto glasača, dok Socijaldemokrati (SPD) vode sa 25 posto glasova podrške.

Podržka Zelenim, koji su također zabilježili snažan početak kampanje, također je opala na 17 posto, pokazala je anketa zavoda Politbarometer, prenosi dpa.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU