Aston Martin odlučio da penzioniše ručni mjenjač

Društvene mreže ljubitelja automobila su prepune hashtagova #spasimomanuelni, ali većina njih, koji kupuju sportske automobile odlučuju se za verzije s automatskim mjenjačem

Izvještaji ukazuju na padanje stope korištenja ‘tri pedale’ u posljednjim godinama, zbog čega proizvođači automobila proizvode više automatskih verzija u odnosu na manuelne.

Naravno, postoje izuzeci, i čini se da je gotovo uvijek riječ o Porscheu. Proizvođač sportskih automobila iz Stuttgarta je nedavno izjavio da se čak 70 posto kupaca njihovog 911 GT3 u Sjedinjenim Američkim Državama odlučuje za manuelni mjenjač. Aston Martin se do sada trudio #spasimanuelni, ali izgleda da su mu u britanskoj fabrici superautomobila dani odbrojani, s obzirom na nedavnu izjavu direktora kompanije, piše Jutarnji.hr.

Naime, to je otkriveno prilikom intervjua s novinarima, nakon što je izvršni direktor Aston Martina Tobias Moers za CarSales izjavio da će redizajn V8 Vantagea AMR biti dostupan samo s automatskim mjenjačem. Ni Vanquish neće dobiti papučicu za kvačilo, iako je superautomobil prvobitno najavljen s manuelnim mjenjačem.

Bivši direktor Andy Palmer je pre nešto više od pet godina spomenuo da će ‘Aston Martin biti posljednji svjetski proizvođač automobila koji će nuditi sportske automobile s ručnim mjenjačem’. Pa, vremena i pozicije direktora se mijenjaju, zato izgleda da će Porsche biti posljednje utočište za ljubitelje ručnih mjenjača.

Zašto je došlo do nagle promjene u Aston Martinu? Tobias Moers objašnjava da ‘ljudi moraju shvatiti da se sportski automobili brzo mijenjaju. S obzirom na to da proizvođači u svoje automobile stavljaju sve više snage i baterije, razumljivo je zašto je manuelni mjenjač sve manje izvodljiv’. Ima tu istine, s obzirom na to da je potražnja za ručnim mjenjačima naglo pala, bar u vrhunskim sportskim automobilima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU