blank

NOVI DIZAJNERSKI IZGLED/ Pogledajte novu Opel Mokka-u

Pročitajte

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne...

Stigla je druga generacija Opelovog potkompaktnog SUV-a, a vladajući trend elektrifikacije u auto-industriji uticao je na to da svjetlost dana najprije ugleda verzija na struju, Mokka-e.

Ono što se već na prvi pogled uočava je novi dizajnerski jezik brenda Opel, čiji smo nagoveštaj mogli da vidimo prije dve godine na konceptu GT X Experimental.

Foto: Opel promo

Njemački proizvođač je novi dizajn prednjeg dijela nazvao “Vizor”, a on će biti primjenjen i na buduće model ove automobilske marke. Takođe, Mokka je prvi Opel koji je opremljen novom generacijom potpuno digitalnog “kokpita”.

Pogledajte promo video:

Zanimljivo je da je, u eri kada automobili uglavnom rastu iz generacije u generaciju, nova Mokka kraća od prethodne za 125 mm, pa dužina SUV-a sada iznosi 4.150 mm, dok je međuosovinsko rastojanje veće za 2 mm nego ranije.

Uprkos takvom smanjenju spoljnih dimenzija, zapremina prtljažnika je neznatno manja u odnosu na prvu generaciju. Na raspolaganju je gepek od 350 litara, što je svega 6 litara manje nego prije.

Pomenuta Pure Panel digitalna komandna tabla sastoji se od dva velika ekrana, koji su lijepo uklopljeni u kokpit i ne štrče kao kod nekih drugih savremenih automobila.

Ovaj ispred vozača je dijagonale 12 inča i služi kao instrument tabla, dok je centralni nešto manji, 10-inčni, i pokriva multimedijani sistem.

Iako je tabla digitalizovana, Opelovi dizajneri su ostavili neke klasične komande, poput onih za klimatizaciju i ventilaciju, što će doprinjeti većoj bezbijednosti u vožnji.

Vozaču su na raspolaganju i Apple CarPlay i Android Auto funkcije, kao i OpelConnect servis sa navigacijom i informacijama o stanju na putu u realnom vremenu.

Dostupan je i bežični punjač smartfon uređaja.

Foto: Opel promo

Opel Mokka je konstruisana na novoj verziji CMP (Common Modular Platform) mehaničke platforme francuske grupacije PSA, pa je ušteda u masi vozila i do 120 kg u odnosu na prethodnu generaciju. Uz to, torziona krutost konstrukcije je veća za 30% nego ranije.

Kao i kod nove Corse, ova platforma pored konvcencionalnog omogućava i potpuno električni pogon, što je Opel iskoristio da najpre predstavi Mokku-e sa elektromotorom.

Automobil snagu dobija od električnog agregata od 136 KS (100 kW) i 260 Nm. Pogonska baterija je kapaciteta 50 kWh i obezbeđuje autonomiju od oko 320 km, mereno prema novom i realističnijem WLTP standardu.

Foto: Opel promo

Inače, ova autonomija je izmjerena u takozvanom Normal režimu vožnje. Ukoliko se izabere Eco mod, vozač će moći da pređe i veću kilometražu sa punom baterijom, dok je u Sport režimu ona svakako manja jer je akcenat na performansama a ne na uštedi električne energije.

Maksimalna brzina automobila je ograničena na 150 km/h, upravo zbog ekonomičnosti u vožnji.

Opel navodi da Mokka-e podržava brzi punjač od 100 kW, koji omogućava da se baterija dopuni do 80% kapaciteta za 30 minuta.

Vozaču su na raspolaganju i najsavremeniji sistemi asistencije, kao što su ACC (Advanced Cruise Control) sa stop&go funkcijom, Active Lane Positioning sistem, adaptivni IntelliLux LED matrix farovi, zadnja kamera sa panoramskim prikazom od 180 km pozadi, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova…

Opel je najavio da će nakon električne predstaviti i benzinsku i dizel verziju nove Mokke, ali će se u prodaji krajem ljeta najprije naći Mokka na struju. Prve isporuke očekuju se tek početkom 2021. do kada će biti poznata i cijena.

blank

Najnovije

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i preuzima kontrolu nad vašim životom.

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne poželi da se osvježi ukusnim...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj: 11-33-1335-109/20, koja se primjenjuje od...

20 slučajeva kad se priroda zaigrala i životinjama poklonila unikatan izgled

Svijet je pun čuda i zanimljivih prirodnih pojava Čak i vaši kućni ljubimi znaju biti dokaz da se...

ŽIVOT U BOSNI

Početak programa poduzetničke obuke u BeeZone biznis inkubatoru

Kickoff sastankom sa 47 mladih ljudi koji su prijavili svoje poslovne ideje na javni poziv u okviru projekta „TREIN - Mreža poduzetništva...

(VIDEO) Nova prijateljstva i prve simpatije/ Djeca i omladina...

Zabavni park „Kenan“ svake godine obiđe mnoga mjesta na biljanskom kraju. Osim što okuplja omladinu i djecu, nudi školarcima...
blank