Automobili na struju po prvi put traženiji od dizelaša

Prodaja novih automobila na električni i plug-in hibridni pogon u EU u augustu je po prvi put nadmašila prodaju vozila s dizel motorima, saopćio je JATO.

Prema podacima prikupljenim iz 26 zemalja EU, broj novoregistrovanih vozila u augustu bio je manji za 18% u odnosu na isti mjesec 2020. godine, objavio je JATO.

Naime, prošlog mjeseca je u EU prodato 713.714 novih automobila, što je najlošiji august još od 2014.

Ipak, 2021. je u ukupnom zbiru do sada bolja od 2020, s obzirom na to da je u prvih 8 mjeseci kupcima isporučeno 8.095.419 automobila, a u istom periodu prošle godine 7.192.839 vozila.

Posebno je zanimljivo da je u augustu po prvi put u historiji prodato više elektrifikovanih vozila (JATO tu ubraja električna vozila, plug-in hibride i vozila sa vodeničnim gorivnim ćelijama) nego dizelaša, što se može smatrati prekretnicom na europskom automobilskom tržištu.

automobili na struju po prvi put traženiji od dizelaša

U proteklom periodu nastavljen je rast prodaje električnih i plug-in hibirdnih automobila, pa je ova vrsta vozila sa 151.737 isporučenih primjeraka u augustu držala udio od 21% u ukupnoj prodaji novih automobila, dok su se dizelaši zaustavili na 20%.

Benzinci su i dalje najpopularniji s 56% tržišnog udjela.

Od početka godine, zaključno sa augustom, u EU je prodato 1,32 miliona automobila na električni ili plug-in hibridni pogon.

automobili na struju po prvi put traženiji od dizelaša
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU