Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo – TNTPortal

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš rekao je u nedjelju da će se u kasnim večernjim satima znati točan broj cijepljenih osoba, a za sada nema reakcija na cjepivo protiv koronavirusa, koje je danas distribuirano u 20 gradova svih hrvatskih županija, i cijepljenje je počelo.

“Podaci se još prikupljaju te će se u kasnim večernjim satima znati točan broj cijepljenih osoba”, rekao je Beroš u Dnevniku HTV-a. Dodao je da je pokrenut i novi elektronski sustav tzv. e-cijepih, jedan centralni e- cijepni karton Republike Hrvatske u koji liječnici uvode podatke.

Po dosadašnjim saznanjima, kaže, nema posebnih reakcija na cjepivo, a osobe koje su se cijepile bit će praćene od strane liječnika obiteljske medicine. Ako se pojave bilo kakvi simptomi, prijavljuju se liječnicima obiteljske medicine ili direktno na HALMED.

Prvih 9.750 doza cjepiva protiv Covida-19, tvrtke Pfizer-BioNTech,  stiglo je jučer ujutro u  Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo, a 27., 28. i 29. prosinca je distribucija  prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama.

Beroš je naglasio da će druga isporuka cjepiva biti prije 4. siječnja, ali točan datum se još ne zna. Do kraja ove godina stići će, kaže, određena količina cjepiva, a nakon toga, 4. siječnja još 17.000 doza.

Dodao je kako bi već na proljeće obična populacija mogla doći na red za cijepljenje, ali to ovisi i o tome kada će ostali proizvođači registrirati svoje cjepivo.

Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021., kako bi se osigurao kontinuitet opskrbe cjepivom za slučaj da bude potrebno sezonsko cijepljenje svake godine.

Moguća relaksacija mjera ovisi o ponašanju građana

Ministar zdravstva vjeruje da će se nastaviti trend pada novooboljelih osoba, a to pripisuje mjerama koje su donesene, kao i odgovornosti građana.

Apelira na daljnje pridržavanje dosad objavljenih mjera tijekom tri hladna mjeseca u godini – siječnju, veljači i ožujku.

Naglasio je da se i dalje prate trendovi i broj novozaraženih osoba, te će se sukladno tome donositi i određene odluke glede relaksacije mjera. Moguće je, kaže Beroš, da 10. siječnja dođe do relaksacija mjera, ali isključivo će sve ovisiti o ponašanju u populaciji.

Dodao je i kako ga nisu veselile ovih dana slike okupljanja pojedinaca bez maske, te je upozorio kako moramo shvatiti da je takvo ponašanje neprihvatljivo sve dok je virus oko nas.

Ministar zdravstva je ponovio kako je za stjecanje kolektivnog imuniteta potrebno procijepiti 70 posto stanovništva. “Tada bi stvari mogle biti dobre, mogle bi značiti povratak na staro”, poručio je.

federalna.ba/HinaIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU