Ovo je Bosanskohercegovački lijek za koronu!

ovo je bosanskohercegovački lijek za koronu!
FOTO: klix.ba

Riječ je o lijeku koji je već godinama registrovan u BiH, a koristi se u liječenju relapsno-remitentne multiple skleroze, najčešćeg oblika ove bolesti. Izdaje se na ljekarski recept u apotekama.

Kompanija Bosnalijek je provela kliničko ispitivanje primjene Enkortena u tretiranju oboljelih od infekcije COVID-19 u periodu od aprila do septembra 2020. u pet zdravstvenih ustanova u BiH .

“Istraživanje je provedeno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kliničkoj bolnici Zenica i Bolnici Travnik”, kazali su nam iz Bosnalijeka.

Ističu da je ispitivanje pokazalo da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima.

“Značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata. Enkorten djeluje na suprimiranje citokinske oluje koja se najčešće dešava u periodu od sedmog dana pojave prvih simptoma i na taj način ostvaruje terapijski učinak”, kažu iz Bosnalijeka.

Kako navode, zdravstvene ustanove u BiH u kojima se može primjenjivati ovaj lijek su informisane o terapijskim mogućnostima i načinu njegove primjene.

Za sada nije poznato da li neke od njih već koriste Enkorten za liječenje COVID pacijenata.

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU