BH novinari: Policija mora istražiti i kazniti hakerske napade na medije

Udruženje BH novinari javno zahtijeva od Jedinice za borbu protiv cyber kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) hitnu istragu hakerskih napada na portal Nezavisnih novina iz Banja Luke, www.nezavisne.com.

DDoS hakerski napadi su počeli u utorak, 10. augusta, traju nesmanjenom žestinom i sa očitom namjerom da redakciju Nezavisnih novina spriječe u objavi vijesti i drugih sadržaja od značaja za javnost. 

S obzirom da navedeni hakerski napad predstavlja ozbiljno kršenje novinarskih prava i gušenje slobode medija, Upravni odbor BH novinara smatra kako je neophodno da MUP RS što prije provede temeljitu istragu ovog slučaja, identificira počinioce i omogući njihovo kažnjavanje u skladu sa zakonom.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje kako su hakerski napadi na medije dio osmišljenih akcija pojedinaca i grupa, osposobljenih za gušenje medijskih sloboda i sprečavanje novinara u svakodnevnom radu i u medijima čija se urednička politika ne dopada političkim ili drugim centrima moći.

UO BH novinara smatra da he najefikasnija mjera za prevenciju takvih napada otkrivanje i kažnjavanje osoba koje stoje iza njih.

Kolegama iz Nezavisnih novina, BH novinari daju punu podršku, a od MUP-a RS očekuju   objavu rezultata istrage o ovom hakerskom napadu, kršenju medijskih sloboda i sigurnosti svih uposlenika ovog medija, stoji u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU