Biden: SAD će stati iza saveznika u suprotstavljanju Rusiji

Sjedinjene Države će stati iza svojih saveznika u suprotstavljanju Rusiji, izjavio je američki predsjednik Joe Biden uoči svog prvog direktnog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Biden će otputovati u Evropu u srijedu, gdje bi trebao prisustvovati samitima G7 i NATO-a, kao i održati sastanak na visokom nivou s ruskim čelnikom u Ženevi 16. juna.

Samit dolazi u vrijeme najteže krize između dvije zemlje u dugo vremena, uz napetosti u brojnim pitanjima među kojima su navodi o hakiranju, kršenju ljudskih prava i tvrdnje o izbornom uplitanju.

U kolumni za Washington Post, američki predsjednik je obećao osnažiti “demokratska savezništva” Washingtona u suočavanju s višestrukim krizama i rastućim prijetnjama iz Moskve i Pekinga.

– Stojimo jedinstveni u suočavanju s ruskim izazovima evropskoj sigurnosti, počevši od njene agresije u Ukrajini, i neće biti nikakve sumnje u riješenost Sjedinjenih Država da branimo naše demokratske vrijednosti, koje ne možemo razdvojiti od naših interesa – piše on.         

– Predsjednik Putin zna da se ja neću ustručavati da odgovorim na buduće štetne aktivnosti. Kada se sastanemo, ponovo ću naglasiti predanost Sjedinjenih Država i sličnih demokratija da stanu u odbranu ljudskih prava i dostojanstva – navodi Biden.         

– Želimo stabilne i predvidive odnose u okviru kojih možemo sarađivati s Rusijom na poljima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja – piše američki čelnik, prenosi AFP.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU