BiH / Septembar bio suh i nešto topliji u odnosu na ranije godine

Srednje mjesečne temperature zraka u septembru ove godine bile su više u odnosu na referentni niz 1991.-2020., prenosi Anadolu Agency (AA).

“Temperaturna odstupanja varirala su od 0,4 stepeni na Bjelašnici do 1,6 u Gradačcu. Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 15,7 stepeni u Livnu do 22,6 u Neumu, a u planinskim područjima između 7,5 stepeni na Bjelašnici i 13,3 na Ivan-sedlu”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

Srednje mjesečne minimalne temperature zraka u septembru 2021. godine na svim posmatranim stanicama bile su pozitivne. Navedene temperature varirale su između 5,7 stepeni Celzijusa na Bjelašnici i 19,2 u Neumu.

U septembru ove godine topli dani zabilježeni su na svim posmatranim stanicama. Izuzetak čini jedino Bjelašnica. Najviše toplih dana zabilježeno je na meteorološkoj stanici Neum (27), a najmanje na Ivan-sedlu gdje je zabilježen samo jedan topli dan. Vreli dani nisu zabilježeni na meteorološkim stanicama Livno, Bjelašnica i Ivan-sedlo. Broj vrelih dana kretao se od jedan u Bugojnu do 12 dana u Mostaru. Tropske noći zabilježene su na meteorološkim stanicama Mostar, Neum, Gradačac i Bihać.

Izuzetno topli dani u septembru 2021. godine zabilježeni su na meteorološkim stanicama Bihać, Gradačac i Bjelašnica. Izuzetno topao dan na Meteorološkoj stanici Bihać zabilježen je 15. septembra.

Izuzetno topao dan u Bihaću istovremeno pripada i grupi rekordno toplim danima jer u čitavom raspoloživom periodu na ovaj datum nisu zabilježeni dani s većom srednjom dnevnom temperaturom. Izuzetno hladni dani nisu zabilježeni.

U septembru 2021. godine količine padavina na posmatranim stanicama bile su znatno ispod klimatološke normale.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU