13 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

BMW poslao poruku: Na struju ćemo preći u potpunosti kada se i siromašnije zemlje budu spremne

Bavarski proizvođač kaže da je odlučio da ne potpiše multilateralni sporazum na COP26 o prodaji samo električnih vozila od 2040. jer ne vjeruje da će sve zemlje obaviti svoj dIo posla i uspostaviti adekvatnu infrastrukturu za punjenje.

U razgovoru za web stranicu Dezeen, BMW-ov šef strategije održivosti, Tomas Beker, rekao je da taj proizvođač nije odredio datum kada će prekinuti proizvodnju automobila s unutrašnjim sagorijevanjem jer je potrebno postaviti obavezujuće ciljeve koji će osigurati da “siromašnije zemlje odrade svoj posao”.

“Posao (s mrežom punjača) je obavljenj u Holandiji i Norveškoj, tako da će ova tržišta biti potpuno električna i tamo ćemo prodavati samo električne automobile. Ali nismo sigurni da će i momci u Italiji završiti svoj posao kako treba.”

Dezeen napominje da Norveška i Holandija imaju u prosjeku 7 do 9 javnih stanica za punjenje na 1.000 vozila, dok Italija ima samo 0,4.

Beker je rekao da je to zbog nedostatka “političkog vodstva” lokalnih i nacionalnih vlada.

“Ljudi u drugim zemljama, poput Italije, su također spremni ali čekaju da im neko da novac da obave neophodan posao”, prokomentarisao je on.

  Novi FIAT 500 dobio najviše ocjene od Green NCAP

“Zato bi trebalo da imamo obavezujuće ciljeve koji osiguravaju da i siromašnije zemlje odrade svoj posao”.

BMW očekuje da će svako drugo vozilo koje proda u 2030. biti potpuno električno i obavezao se da će elektrifikovati brendove Rolls-Royce i Mini do 2030.

Beker je također rekao da će prerani prelazak marke BMW na potpunu elektrfikaciju bez neophodne infrastrukture samo podstaći kupce da kupuju polovna vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem koja zagađuju više od savremenih alternativa.

“Niko neće zabraniti sva vozila koja se već kreću putevima, a koja su u prosjeku u Europi starosti 11 godina. Dakle, ipak je i dalje bolje da kupci u, na primjer, južnoj Italiji nabave dobro novo konvencionalno vozilo, nego da voze starijeg polovnjaka.”

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU