Bogati program Bugojanskog lutkarskog bijenala

U ponedjeljak, 13.09.2020. godine, počelo je XI Bugojansko lutkarsko bijenale. U bogatom programu moglo se uživati tokom cijelog dana

Festivalski sadržaji otpočeli su otvaranjem izložbe “Smicalice” Mice Todorović, Fundus Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Crteži Mice Todorović (1929-1933) predstavljaju usamljeni primjer unutar čitavog jednog umjetničkog opusa i u tematskom i u izražajnom smislu, ali istovremeno zauzimaju važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti. Također, u holu KSC-a Bugojno postavljena je i izložba Lutke, crteži i grafike”, Mirjana i Boris Čistopoljski. Na izložbi su predstavljene lutke iz televizijskih serija za djecu – zajednički rad Mirjane i Borisa, lutke Mirjane Čistopoljski iz predstava Pozorišta mladih Sarajevo, te crteži i grafike Borisa Čistopoljskog.

Festival je svečano otvoren u Pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra, a prisutnima se obratio direktor festivala, Mirza Idrizović i načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić.

Takmičarski program je otvorila predstava Pozorišta mladih Sarajevo- „TOBIJA“. Režiser je Mario Drmać, a glumački duo čine on i Belma Lizde Kurt. Tobija, pas jazavičar je nesretan i nezadovoljan svojim izgledom. Svi mu se rugaju, niko se sa njim ne igra, a on se samo žali na svoje dugačke uši, tijelo i kratke noge. Tobija želi da izgleda kao neko drugi, ali kao ko!? Kada Tobija vidi kako misli da bi želio da izgleda, prepadne se i dolazi do najbitnijeg zaključka – Ne treba se mijenjati. Treba ostati Tobija, pas jazavičar. Odlazak u zoološki vrt ipak nije bio uzaludan, naučio je vrlo važnu lekciju – voljeti sebe nije uvijek lako, ali voljeti sebe ipak mora svako.

Na okruglom stolu kojeg je vodio Strajo Krsmanović, diskutovalo se o odigranoj predstavi.

Program se nastavio promocijom monografije Pozorišta mladih Sarajevo “70. godina mladih”. Monografija Pozorišta mladih Sarajevo, čija je urednica Dubravka Zrnčić – Kulenović, višestruko značajno djelo. Monografija pokazuje raskoš i raznovrsnost teatarske baštine, te na pregledan i uređivački inventivan način obuhvata historijat Pozorišta mladih Sarajevo, pregled teatrografije i festivala te osvojenih nagrada u periodu od 1950. – 2020. Dobro poznata lica, Strajo Krsmanović i Vahid Duraković, moderirali su ovu promociju.

Prvi dan je zaokružen početkom radionica lutkarske animacije „Duša od papira“ na kojima je predavač Matea Bublić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU