Bolji uslovi za život u Babinskom i Brnjičkom slivu: U završnoj fazi rekonstrukcija druge dionice ceste R457

U završnoj fazi je rekonstrukcija druge dionice ceste Zenica-Babino-Arnauti u dužini od jednog kilometra, a rekonstrukciju finansira Kantonalna direkcija za ceste ZDK sredstvima u iznosu od 872.206,92. KM. Tokom prošle godine izvršena je rekonstrukcija prve dionice u dužini od 1,2 kilometra, za što je iz budžeta ZDK-a izdvojeno 871.142,22 KM.

– Zenica i Kakanj su povezani autoputem i magistralnim putem, ali je ovo važna regionalna saobraćajnica, a posebno važna za stanovnike Babinskog sliva i Brnjičkog sliva – rekao je prilikom obilaska radova premijer ZDK Mirnes Bašić.

On je zahvalio izvođaču radova, kompaniji Jata iz Srebrenika, resornom ministarstvu i Kantonalnoj direkciji za ceste, potvrdivši opredjeljenje kantonalne Vlade da nastavi rekonstrukciju ove saobraćajnice na kompletnoj trasi od Zenice preko Babina do Kaknja.

Saobraćajnica je 2019. godine odlukom Vlade FBiH prekategorisana iz lokalne u regionalnu cestu R457 Zenica-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj, a zvanična primopredaja izvršena je u junu 2020. godine. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline je sa odabranim izvođačem s početkom rekonstrukcije potpisalo četverogodišnji okvirni sporazum o redovnom i zimskom održavanju, za što je izdvojilo 2.810.934,36 KM.

– Ovo je jedna od frekventnijih cesta u Zenici, jer na ovom području živi između 5 i 10 hiljada stanovnika. Zbog toga smo se opredijelili da finansiramo rekonstrukciju cjelokupnog puta. Na ove dvije dionice sada imamo mnogo bolju infrastrukturu i bolje održavanje – rekao je resorni ministar Arnel Isak.

Naglasio je da su rekonstrukciju pratile stalne opstrukcije lokalnih vlasti, ali da su sve prepreke prevaziđene razgovorima sa građanima i radom na terenu. Najavio je skoro pokretanje tenderske procedure za rekonstrukciju sljedeće, treće dionice ovog puta.

Inžinjer Semir Dorić, voditelj projekta, kazao je da je ova dionica bila izrazito složena, te da su u sklopu rekonstrukcije izgrađeni armirano-betonski zidovi gdje god je kolovoz bio ugrožen klizištima. Već je postavljen asfalt u dva sloja debljine 7 i 5 centimetara, a potpuni završetak radova planiran je naredne dvije sedmice.

Press služba ZDK

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU