0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Brojne delegacije položile cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu

  ()

  Na sarajevskom brdu Hum jutros je podizanjem zastave Bosne i Hercegovine i intoniranjem himne počelo obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

  Nakon toga, delegacije svih nivoa vlasti u BiH, te Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) BiH i KS,  Koordinacije boračkih organizacija Kantona Sarajevo, te političkih stranaka  položile su cvijeće na  spomen-obilježju “Vječna vatra”, nakon čega će biti isto učinjeno na  Šehidskom mezarje Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1996., te Spomen-parku “Vraca”.

  Između ostalih, cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić , član Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

  Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Vojin Mijatović najavio je da će i u Banjoj Luci  danas biti održana svečana akademija povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano prije 78. godina,  25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.
  Na zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

  Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

  Odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

  Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO