Bugojno/ Osobe s invaliditetom imaju pravo na pristupačno okruženje

U okviru kampanje „Invaliditet me ne određuje“ projekta EMPOWER kojeg provodi Caritas BiH s partnerima, a financiraju Europska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i CatholicReliefServices, u četvrtak 09.12.2021. godine u Vili Grande u Bugojnu  obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava.

Organizacijom okruglog stola pod nazivom „Osobe s invaliditetom imaju pravo na pristupačno okruženje“, Udruženje „Leptir“ Bugojno i Udruženje gluhih i nagluhih Bugojno su skrenuli pažnju predstavnicima javnih institucija na probleme nepristupačnosti s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. Ovo je jedna od aktivnosti pokrenutih u okviru kampanje „Invaliditet me ne određuje“.

 „Danas smo, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava održali okrugli stol na temu pristupačnog okruženja za osobe s invaliditetom. Jedno od najvažnijih prava ljudskih prava jeste pristupačno i sigurno okruženje. Međutim, u Bosni i Hercegovini situacija s pristupačnošću za osobe s invaliditetom nije na zadovoljavajućoj razini i zbog toga upravo na ovaj problem želimo skrenuti pažnju javnosti. Pristupačno okruženje je i obaveza svih aktera u lokalnim zajednicama kao i njihova senzibilizacija za osobe s invaliditetom”, izjavila je gđa. Biserka Božić, predsjednica Udruženja “Leptir” Bugojno.

Osim okruglog stola, članovi ova dva udruženja će 10.12.2021. godine organizirati štand u centru Bugojna gdje će građani imati priliku saznati više o samoj kampanji projekta EMPOWER i čuti pozitivne priče osoba s invaliditetom koje su se uspjele izboriti za svoja prava, poput njihovog sugrađana SelmiraForića koji se bez obzira na okolnosti i svoj invaliditet uspio ostvariti u profesionalnoj ulozi.

Udruga “Osmijeh” iz Novog Travnika održala je priredbu za djecu s invaliditetom i njihove obitelji, te su na taj način obilježili ovaj značajan datum. Osim ovog događaja, na Međunarodni dan ljudskih prava će članice Koalicije iz Viteza organizirati okrugli stol pod nazivom “Naša prava vaša su obaveza”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU