CARE i pet NVO iz BiH na partnerskom sastanku u Bratuncu

Predstavnici CARE International Balkans i pet bh. nevladinih organizacija, održali su danas u Bratuncu partnerski sastanak u okviru projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, tijekom kojeg su razgovarali o produžetku projekta, te posjetili imanje Udruženja „Maja Kravica“.

Projekta implementira CARE International Balkans i pet bh. nevladinih organizacija uz financijsku podršku Austrijske razvojne agencije, sredstvima Austrijske razvojne kooperacije, a s ciljem pružanja infrastrukturne, tehničke, te stručne podršku partnerskim organizacijama, s posebnim fokusom na socijalna preduzeća, koja zapošljavaju predstavnike marginaliziranih skupina.

Udruženje „Maja Kravica“ je jedna od organizacija koja je osnažena u smjeru pružanja direktnih usluga lokalnom stanovništvu. Tijekom ove godine, socijalno preduzeće ovog udruženja OZP „Žena“ kroz projekta podržano je u izgradnji objekta kuhinje, kupovine kuhinjskih elemenata i posuđa, te izgradnji hladnjače za potrebe usluga keteringa.

„Parterni su imali priliku danas da vide u rodu i već u berbi hektar maline s kojeg se očekuje rod od oko 10 tona čija vrijednost po trenutnim cijenama je više od 40.000 KM od kojeg veliki dio prihoda ide angažiranim sezonskim radnicima, od kojih je mnogima ovo jedan od najvažnijih prihoda tijekom godine. Danas smo razgovarali i o uslugama keteringa OPZ “Žena”, produžetku projekta, te fokusima svih pet NVO tijekom tri mjeseca produženja”, kazao je projekt menadžer Branislav Tanasijević.

Predsjednica Udruženja “Maja Kravica” Nada Marković istakla je kako je CARE International prvi donator ovog udruženja, te da se podrška iz godine u godinu nadograđuje i nastavlja.

„Zahvaljujući CARE i ADA, osim podrška za kuhinju, posuđe, hladnjaču i asfaltiranje pristupa imanju, pomogli su nam u promociji naših usluga, štampanjem promotivnog letka, informativne table i promocije letka na elektronskom bilbordu u gradu. Pored toga smo imali podršku u zapošljavanju jedne radnice na godinu dana na mjesto kuharice”, navodi Marković.

Sastanku su prisustvovali predstavnici pet nevladinih partnerskih organizacija: Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije iz Goražde, Udruženja „Otaharin“ iz Bijeljine, Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče, Centra za odgovornu demokratiju “Luna” iz Rudog i Udruženja žena Maja Kravica iz Bratunac.

CARE International Balkans i Austrijska razvojna agencija snažno podržavaju socijalna preduzeća, koja su tek od skoro počela da zaživljavaju u Bosni i Hercegovini, jer ih vide kao priliku da bez obzira na invaliditet, rasu, obrazovanje, nacionalnu pripadnost, svi imaju jednaka prava i mogućnosti pri zaposlenje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU