6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Čavara i Jozić posjetili Kazneno-popravni zavod u Busovači

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i federalni ministar pravde Mato Jozić posjetili su Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Busovača gdje su razgovarali s ravnateljem zavoda Emilom Veltom.

Tijekom posjeta Velte je upoznao Čavaru i Jozića sa stanjem u Zavodu, statusom osoba koje se tu nalaze, kao i s realiziranim i planiranim infrastrukturnim projektima, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

“Zavod u svom sastavu ima pritvorsku jedinicu, zatim odjeljenje u kojem kazne izdržavaju osuđene punoljetne muške osobe, te prijemno – otpusno odjeljenje. Ovo je prvi Zavod u kojem se primjenjuje tzv. kućni zatvor s elektronskim nadzorom za osuđene osobe s kaznom zatvora do jedne godine. U sklopu Zavoda izgrađen je i paviljon 3 kapaciteta za 50 osuđenih osoba, koji još uvijek nije službeno otvoren zbog nedostatka uposlenika, ali uvjeren sam da ćemo u idućem razdoblju, uz vašu potporu, i taj projekt uspješno realizirati”, kazao je ravnatelj Velte.

Istaknuo je da Zavod ima plasteničku proizvodnju povrća i voća za vlastite potrebe, gdje osuđene osobe obavljaju povrtlarske radove, te farmu koka nosilja i farmu alpskih koza.

“Na taj način, osigurali smo znatan dio povrća (znatnu proizvodnju krumpira, paprika, rajčica i krastavaca), voća (110 voćki jabuke, kruške, šljive, trešnje i višnje), mliječnih i mesnih proizvoda, a samim tim smo i ostvarili određene uštede, te omogućili osuđenim osobama da imaju radnu obvezu i da korisno utroše svoje vrijeme u Zavodu”, kazao je Velte.

U sklopu posjeta, održan je i radni sastanak s uposlenicima Zavoda te je upriličen obilazak objekata u sklopu Zavoda i tom prigodom je ravnatelj Velte detaljnije upoznao predsjednika Federacije BiH i Federalnog ministra s načinom funkcioniranja Zavoda, rasporedom uposlenika, smještajem osuđenih osoba, kao i s potrebama poboljšanja uvjeta rada, prvenstveno materijalno – tehničkih sredstava, kako bi rad Zavoda bio još bolji i uspješniji, a razina zaštite i sigurnosti na još višoj razini.

Predsjednik Federacije BiH i federalni ministar pravde izrazili su zadovoljstvo organizacijom rada i realiziranim projektima unutar Zavoda kojima je unaprijeđen sustav sigurnosti i zaštite, te opremljenosti i profesionaliziranja uposlenika.

Također, izrazili su potporu realizaciji projekata kojim će se dodatno unaprijediti rad Zavoda, navodi se u priopćenju.

(FENA) R.G.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU