CCI i TI BiH predstavili sistem za transparentnost listi čekanja u KBZ-u – TNTPortal

Centri Civilnih Inicijativa i Transparency international BiH predstavili su informacioni sistem za transparentne liste čekanja pacijenata koji se od septembra koristi u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Upravo je zenička bolnica prva zdravstvena ustanova koja je u svom radu primjenila ovaj inovativni sistem za naručivanje pacijenata. Cilj ovog projekta je da se komunikacija sa pacijentima pojednostavi ali i da se smanji mogućnost za korupciju u zdravstvu.

Informacioni sistem za transparentne liste čekanja kreiran je kako bi osobe koje očekuju termin specijalističkog pregleda u svakom trenutku mogle dobiti podatak kojeg je datuma isti zakazan.

„Pacijent može u svakom momentu otići na web stranicu Kantonalne bolnice Zenica, pronaći liste čekanja i s jedinstvenim indentifikatorom pogledati svoje mjesto na listi čekanja da bude uvjeren da se nalazi tu, a može i pratiti da li dolazi do pomjeranja ili ne“, objašnjava Mersad Avdić, projektant informacionog sistema za transparentne liste čekanja.

Transparentnost se ogleda u činjenici da su liste javne što će uveliko smanjiti mogućnost korupcije u zdravstvu. Iako su podaci o pacijentima šifrirani i usklađeni sa zakonom o zaštiti ličnih podataka svi subjekti imaju mogućnost kontrolisanja procesa pružanja zdravstvene usluge te efikasnost pojedinih bolničkih odjeljenja.

„Sve je pokrenuto sa ciljem zato što građani imaju sumnju u zdravstveni sistem, a naročito imaju skepsu oko listi čekanja kako se provode da li se neko ubacuje preko reda, a bit će jasniji uvid i za sam menadžment ustanove kao i Zavod zdravstvenog osiguranja koji će moći planirati utrošak sredstava“, ističe Asmir Ćilimković, projekt koordinator CCI-ja.

Proces naručivanja pacijenata na redovne preglede sada je jednostavniji, a sistem nije namjenjen za hitne slučajeve. Ovakav pristup zdravstvenim radnicima, naročito u vrijeme pandemije, olakšava rad.

„Značajno je i to da se smanjio broj pacijenata u bolnicu i putovanja pacijenta do bolnice zbog naručivanja. Svi odjeli koji imaju potrebu da formiraju liste čekanja, a to je čekanje za našu uslugu i pretragu više od mjesec dana. naravno da su uključeni“, poručio je Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ-a.

Kantonalna bolnica Zenica prva je u Bosni i Hercegovini koja koristi informacioni sistem za transparentne liste čekanja. Ovaj pozitivni primjer predložen će biti i ostalim zdravstvenim ustanovama.

federalna.ba/Admir PripoljacIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU