Čehić: Ljudi imaju pravo da znaju kojim se kisikom liječe

Motiviran medijskim natpisima da su i neke medicinske ustanove Zeničko-dobojskom kantonu nabavljale kisik za liječenje pacijenata od preduzeća koja nisu licencirana za tu vrstu posla, zastupnik u Skupštini tog kantona Ermin Čehić postavio je na današnjoj sjednici zastupničko pitanje nadležnim da prikupe podatke te javnosti odgovore na koji način i od koga vrše nabavke kisika za sve zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u tom kantonu.

-Naša je odgovornost, kao skupštinskih zastupnika, poglavito moja, kao liječnika koji radi u jednoj takvoj ustanovi, da ove insinuacije ili medijske natpise razjasnimo i objasnimo. Jednostavno, stanovnici moraju da znaju kakav kiseonik primaju, kakve lijekove primaju. I ako je nekada došlo do nekakvih problema, da znamo ko je i zbog čega odgovoran. U ovom slučaju riječ je o tome da razlučimo da li se tehnički kiseonik rabi u bolnicama, odnosno domovima zdravlja, pod medicinski kiseonik. Kao što znamo to nije dozvoljeno – upozorio je Čehić.

O tome se, podvlači on, ne može raspravljati te traži u vezi s tim zvaničnu informaciju.

  • Hajde da vidimo što to radi Kantonalna bolnica Zenica, što radi bolnica u Tešnju, što rade dijalizni centri…Znate li što znači razlika između tehničkog i medicinskog kiseonika – upitao je Čehić.

Čehić ističe kako postoji mehanizam kontrole, jer se “zna da mora biti licencirani dobavljač i da mora biti medicinski kiseonik“ te da ostaje samo da se utvrdi da li je neko to poštovao ili nije.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić navodi da je to još uvijek “relativno svježa informacija koja treba da bude detaljno provjerena“.

-Ono za što je svi ovog momenta možemo iskoristiti je to da sve osobe koje se bave, koje su nadležne za nabavku kisika, lijekova i ostalih preparata koji se koriste u zdravstvu, povedu dovoljno računa o tome. Mi ćemo u budućem periodu uputiti dopis prema svim zdravstvenim ustanovama, odnosno menadžmentima ustanova, da nam dostave podatke od koga su nabavljali i na koji načini. Ministarstvo zdravstva će poduzeti sve neophodne korake da se razjasni i da nam se takve stvari više ne događaju u budućnosti, a ako je neko to činio u proteklom periodu da odgovara za svoje postupke – rekao je Jupić.

Saopćenjem za javnost danas se oglasila i Javna ustanova Dom zdravlja Zenica, koja se našla pod “lupom javnosti“ zbog nabavke kiseonika od firme „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza, a iz koje ističu da od iste firme od 2014. godine do danas nabavlja medicinski plin.

-Riječ je o praksi ove zdravstvene ustanove koja je naslijeđena od prethodnog menadžmenta. Nakon objavljenih natpisa u medijima, Dom zdravlja Zenica je kontaktirao firmu ‘Istrabenz plini’ d.o.o. Breza, kako bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje. Dom zdravlja Zenica provodi primarnu zdravstvenu zaštitu i ne bavi se zdravstvenom zaštitom koja spada u nadležnosti bolnica ili kliničkih centara. Medicinski kisik u Domu zdravlja Zenica koristi se u veoma malim količinama, s obzirom na to da nemamo na raspolaganju respiratore ili pacijente koji zahtijevaju značajniju kiseoničku podršku – ističu u saopćenju iz te ustanove.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU