Čelnik WHO poziva na dvomjesečni moratorij na davanje treće doze

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je na dvomjesečni moratorij na davanje treće doze vakcina protiv COVID-19 kako bi smanjili globalnu nejednakost vakcinacije i sprječavanje pojave novih varijanti koronavirusa.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je danas novinarima u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, da je “razočaran” opsegom donacija vakcina u svijetu jer se mnoge zemlje bore da pruže svojim građanima prve i druge doze vakcine, dok bogatije nacije čuvaju velike zalihe vakcina, piše ABC news. 

Tedros je pozvao zemlje koje nude treće doze vakcine “da podijele to s drugim zemljama kako bi one mogle povećati pokrivenost prvim i drugim dozama”.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Izrael i Mađarsku, kao i druge u Europi, Bliskom istoku i Aziji, već nude ili planiraju ponuditi svom stanovništvu treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Ipak, zdravstvena agencija UN-a više je puta pozivala bogate zemlje da učine više kako bi poboljšale pristup vakcinama u zemljama u razvoju. U ponedjeljak je Tedros rekao da je od do sada isporučenih 4,8 milijardi doza vakcina širom svijeta 75 posto otišlo u samo 10 zemalja, dok je u Africi taj procenat manji od 2 posto.

– Nepravda u vakcinaciji povećava rizik od pojave zaraznijih varijanti – rekao je Tedros.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je na konferenciji za novinare da Mađarska ima na skladištu osam miliona doza vakcina protiv COVID-19, te da je ta srednjoevropska zemlja donirala više od 1,5 miliona doza drugim zemljama.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU