Čerkez: Više od 90 posto teško oboljelih od koronavirusa su nevakcinisane osobe

Više od 90 posto teško oboljelih od koronavirusa, koji su na bolničkom liječenju, nevakcinisane su osobe.

Taj podatak Feni je kazao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji je pozvao stanovništvo da se vakciniše, ali i ljekare porodične medicine da se angažuju što više i promovišu vakcinaciju.

“Praktično bi se trebao kontaktirati svaki stanovnik, razgovarati i približiti mu se vakcina. Trebamo da idemo u javnost, na mjesta javnog okupljanja, počevši od tržnih centara, jer jedino na taj način možemo ubrzati vakcinaciju”, mišljenja je Čerkez.

Dolaskom hladnijeg vremena raste broj zaraženih, ali epidemiološka situacija je i dalje stabilna. Čerkez je rekao da je u odnosu na prošlu sedmicu zabilježen porast zaraženih od 26 posto.

“Na sedmičnoj razini imamo 3.099 zaraženih od koronavirusa”, ukazao je Čerkez dodavši da tome doprinosi mali broj vakcinisanih.

Situacija s brojem vakcinisanih se, kako je istakao, konstantno popravlja.

“Broj iz dana u dan raste i možemo reći da dostižemo planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO),da će do kraja ove godine biti vakcinisano skoro 40 posto svjetske populacije”, naglasio je Čerkez, podsjećajući da je u Bosni i Hercegovini vakcinisano najmanje jednom dozom 28 posto stanovništva.

Procjene su da se izvan države vakcinisalo između sedam i deset posto stanovništva. Najavio je da stižu i nove količine vakcina te da su već stigle vakcine proizvođača Moderna, a da bi do kraja sedmice u Federaciju Bosne i Hercegovine trebalo doći i 120.000 doza vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech.

“Nadamo se da će to ubrzati tok vakcinacije. To je trenutno jedini instrument koji nas vraća normalnom životu”, napomenuo je Čerkez.

Kazao je da je Kanton Sarajevo napravio dobar progres u tom pravcu, da je stopa vakcinisanih blizu 50 posto, za razliku od Zapadnohercegovačkog ili Kantona 10 gdje je stopa vakcinacije između deset i 12 posto.

“Pretpostavlja se da je veliki broj osoba vakcinisan u susjednim zemljama imajući u vidu da veliki broj ljudi sa tog područja imaju dvojno državljanstvo”, kazao je.

U vezi s favoriziranjem pojedinih vakcina, poručio je da je svaka vakcina koju je provjerila Agencija za lijekove, sigurna i efikasna.

“Priča o izboru vakcina, pogotovo stanovništva koje nije stručno za takvu odluku, ne stoji. Jako je bitno da primite vakcinu koja je na raspolaganju”, podsjetio je Čerkez.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU