Certifikati za četiri master trenera dualnog obrazovanja srednjoškolaca u ZDK

0
26

Dodjelom certifikata za četiri master trenera Zeničko-dobojskog kantona, okončana je 120 časovna obuka u okviru Sporazuma o lokalnoj subvenciji, potpisanog između Privredne komore ZDK i njemačke organizacije GIZ, koji je za cilj imao stvaranje pretpostavki za integraciju dualno orijentisanog stručnog obrazovanja u srednjim školama u ZDK-u.

Projekt stručnog obrazovanja, istakla je predstavnica GIZ-a i voditeljica projekta Sonja Ruetz, finansirale su vlade SR Njemačke i Švicarske.

-Obuka je razvijena i provedena u okviru ovog projekta, a sva četiri master trenera bili su jako motivirani i oni sada posjeduju neophodno znanje kako bi vršili obuku mentora.

Master treneri učestvovali su na obuci od 120 sati, kako bi dobili neophodna znanja i alate te bili u stanju da provode obuku za mentore. Kada govorimo o tematskim fokusima ovog obrazovanja, to je s jedne strane bilo dualno organizirano obrazovanje, kao i saradnja između dva mjesta obrazovanja- škole i poduzeća. Tema su bile i savremene metode obrazovanja- kazala je Ruetz.

Ona je istakla kako je “jako važno da učenici, koje će mentori obučavati” dobiju potrebna znanja i vještine, ali i da budu osposobljeni za samostalno “planiranje, provedbu i kontrolu”, odnosno da budu sposobni sami da rade.

Predsjednica Privredne komore Diana Babić istakla je kako su, zahvaljujući finansijskoj i tehničkoj pomoći GIZ-a te u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, kompanijama i ostalim akterima organizirala i današnju sesiju ispitivanja master trenera ZDK.

-Svi znamo da su mentori ključ dobre i kvalitetne praktične nastave i zato je neophodno da ih obučavaju stručni i za to obučeni master treneri. Ovi master treneri, koji su danas polagali završni ispit, ljudi su koji već imaju i posjeduju kvalifikacije i dovoljno znanja.

Svoja, unaprijeđena znanja prenijet će mentorima ZDK-a, koje ćemo obučavati u narednom period- kazala je Babić, koja je izrazila zadovoljstvo što su Privredna komora ZDK i druge komore “prepoznate kao nezaobilazan faktor procesa unapređenja praktične nastave”.

Pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta ZDK, Bernadeta Galijašević, podvukla je kako su trenutno u fazi obučavanja mentorakod privrednih subjekata.

-Oni su, također, dio obrazovnog sistema. Što budemo duže i dublje ulazili u problematiku srednjeg-stručnog obrazovanja kod privrednih subjekata, odnosno izvođenja dijela praktične nastave, tako će nam i njihove kompetencije biti prijeko potrebne- istakla je Galijašević.

Jednodnevnu obuku je, kaže, danas prošla i Ispitna komisija, “kako bi mogli dati svoje potpise na kvalifikacije i kompetencije naših master trenera”, u sklopu koje su i oni obrazovani te su upotpunili svoja znanja iz te oblasti.

-Dakle, kompetencije, znanja i stručnost koje imaju naši nastavnici praktične nastave iz srednjih stručnih škola, te iste kompetencije trebaju dobiti i naši mentori kod privrednih subjekata- podvukla je Galijašević.

U prethodnom ciklusu, napominje, obučeno je 50-ak mentora, a nada se da će interesovanje privrednih subjekata ka obučavanju mentora u ZDK biti sve veće te da će, u dogledno vrijeme, imati ovakve susrete i dodjelu novih certifikata, kako mentorima tako i master trenerima.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare