Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Tatarstana Rustama Minihanova

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se s delegacijom Republike Tatarstan, koju je predvodio predsjednik Rustam Minihanov. Sagovornici su pozdravili dobre i stabilne političke odnose i saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Tatarstan, kao i Ruske Federacije, u čijem sastavu se nalazi Republika Tatarstan.

Iskazana je namjera da se bilateralna saradnja nastavi razvijati na obostranu korist, posebno na ekonomskom planu.

Sastanku su prisustvovali i Albert Karimov, zamjenik predsjednika Vlade i ministar industrije i trgovine Republike Tatarstan; Andrey Boginskiy, generalni direktor holdinga „Helikopteri Rusije“, te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili podršku održavanju sastanaka i posjeta na visokom nivou, kao što je posjeta visoke delegacije Republike Tatarstan, koji će intenzivirati trgovinsku i ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Posebna pažnja je posvećena industrijskoj saradnji. Ovom prilikom je pružena podrška zaključivanju sporazuma o tehnološkoj saradnji i saradnji u području vazdušnog saobraćaja, kako bi se olakšale investicije i konkretizirali razvojni projekti.

Po završetku pandemije virusom korona, očekuje se intenziviranje saradnje i u oblasti turizma i kulture, za koje postoje realni potencijali.

Sagovornici su pružili podršku i univerzitetskoj saradnji, kao vidu jačanja bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Tatarstan.

Govoreći o vanjskoj politici BiH, članovi Predsjedništva BiH su ponovili potpunu i jedinstvenu opredijeljenost prema članstvu u EU i interes za razvoj prijateljskih odnosa s državama izvan granica EU.

Sagovornici su se složili da treba iskoristiti sve mogućnosti za intenziviranje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tatarstan – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU