-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

    Čokoladna torta

    ()

    čokoladna torta
    čokoladna torta


    Pogledajte kako se pravi čokoladna torta, odličan recept

    Sastojci koji su vam potrebni za ovaj savršen kolač:

    • biskvitne kore
    • 9 žumanaca
    • 180 g šećera
    • 180 g maslaca
    • 180 g tamne čokolade
    • 200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
    • 50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
    • 70 ml tamnog ruma
    • 1 žličica praška za pecivo
    • cimet, vanilija, allspice
    • 9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
    • preljev za biskvitne kore
    • 300 ml mlijeka
    • 100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
    • 2 žlice Milka Choco Drink
    • žličica vanilije

    Krema

    • 600 ml vrhnja za kuhanje
    • 600 ml mlijeka
    • 100 ml baileysa ili čokoladnog likera
    • 150 g tamne čokolade
    • 100 g bijele čokolade
    • 3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
    • 100 g škrobnog brašna / gustina
    • 150 g šećera
    • 125 g maslaca
    • 2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
    • 1 paketić želatine

    Glazura

    • 100 g tamne kuverture
    • 3-4 žlice ulja
    • po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
    • čokoladni obruč
    • 200 g tamne kuverture

    Čokoladna torta, priprema

    1.
    Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
    2.
    Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
    3.
    Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu – dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
    4.
    Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom – dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
    5.
    Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
    6.
    Pravljenje torte nastavljamo sa filovanjem kore. Premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.
    7.
    Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. – obruč možete napraviti i od bijele kuverture.


    (Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


    ..

     

    Koliko je koristan ovaj tekst?

    Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

    Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

    Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

    Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

    NAJNOVIJE VIJESTI
    Možda vas zanima I OVO