blank

Hukić: Bosna i Hercegovina ide prema scenariju viđenom u Italiji i Španiji

Pročitajte

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne...

“Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji…”

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine raspravljaju o informaciji o posljedicama djelovanja pandemije koronavirusa na privredu.

Zastupnicima se obratila specijalista mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka Mirsada Hukić. Ona je kazala kako su se, nažalost, ostvarila pridviđanja koja su govorila o pandemiji koronavirusa.

  • Koronavirus vrlo brzo je stekao sposobnost da se prenosi s čovjeka na čovjeka i danas znamo jako malo o njemu. Nemamo efikasnu vakcinu ni lijek. Prepušteni smo metodama praćenja i prevencije. Uočili smo da je virus vrlo varijabilan, a izolovano je više od 60.000 mutacija – kazala je ona zastupnicima.

Doktorica Hukić je istakla da su svi kantoni u FBiH bez izuzetka zahvaćeni epidemijom.

  • Najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustina naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija. Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci oboljevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru – kazala je ona.

Ona je upozorila kako je naša zemlja u usponu kad je riječ o epidemiji.

  • Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu – istakla je Mirsada Hukić.

Zastupnica Amela Kuskunović uključivši se u raspravu o trenutnom stanju sa koronavirusom je istakla problem razumijevanje glomaznog, nefunkcionalnog i netransparentnost zdravstvenog aparata, osobito u ovom vanrednom stanju.

  • Građanima su opravdano zabrinuti. Razumijem djelomično prebacivanje odgovornosti na kantonalne zdravstvene krizne štabove. Patimo od hroničnog nedostatka vizije. Neophodan je plan naredbe od Ministarstva zdravstva FBiH o hitnoj izgradnji izolatorija za FBiH, ili nekoliko manjih da budu urađeni s evropskim standardima i biohazard opremom. Očekivala sam hitni plan edukacija i specijalizacija za epidemiologe, infektologe – kazala je Kuskunović.

Naglašava kako treba probuditi Krizni štab Federacije BiH.

  • Vidimo šta nam se događa kada smo to spustili na niži nivo – rekla je Kuskunović.

Govorila je i zastupnica Mara Đukić, koja je ljekar po struci.

  • Gledala sam izvještaje do prestanka o proglašenju nesreće, kada smo imali oko 2.500 oboljelih, skidala kapu i stanovništvu i svima. Poslije ukidanja stanja nesreće, nastupa haos, galopiranje u broju zaraženih na covid. Imamo 5.300 oboljelih u FBiH, 8.800 u BiH. Imamo 300 zaraženih dnevno na testiranju od 1.000 ili 1.100 osoba. Stanje nije ružičasto. Uputila bih apel građanstvu BiH da maska, rukavice i sapun stvarno nisu skupi. To nam je jedina mogućnost da spriječimo širenje zaraze. Vjerujem ako ovo potraje, da će doći do represije, jer je sada alarmantno – rekla je Đukić.
blank

Najnovije

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i preuzima kontrolu nad vašim životom.

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne poželi da se osvježi ukusnim...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj: 11-33-1335-109/20, koja se primjenjuje od...

20 slučajeva kad se priroda zaigrala i životinjama poklonila unikatan izgled

Svijet je pun čuda i zanimljivih prirodnih pojava Čak i vaši kućni ljubimi znaju biti dokaz da se...

ŽIVOT U BOSNI

(VIDEO) Nova prijateljstva i prve simpatije/ Djeca i omladina...

Zabavni park „Kenan“ svake godine obiđe mnoga mjesta na biljanskom kraju. Osim što okuplja omladinu i djecu, nudi školarcima...

Početak programa poduzetničke obuke u BeeZone biznis inkubatoru

Kickoff sastankom sa 47 mladih ljudi koji su prijavili svoje poslovne ideje na javni poziv u okviru projekta „TREIN - Mreža poduzetništva...
blank