Dan kad je otišao Kinđe: Prije 19 godina umro je legendarni Mirza Delibašić Kinđe

Na današnji dan prije 19 godina (8. decembra 2001.god.) košarka je izgubila velikog, neponovljivog majstora igre pod obručima. Na bolji i nadamo se pravedniji svijet, preselio je legendarni Mirza Delibašić Kinđe.

Otišao je prerano, u 47 godini izgubio je najvažniju utakmicu u životu-smrt je bila brža i neumoljiva. Mnoge, nebrojane utakmice Kinđe je dobio, sa svojim saigračima iz ekipe sarajevskih „Studenata“, kraljevskog Reala, reprezentacije bivše Jugoslavije. Osvojio je sve što je moglo da se osvoji na ovoj našoj planeti zemlji. Sa reprezentacijom ex države bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta, osvajač Olimpijskih igara. Sa svojopm Bosnom bio je dva puta prvak Jugoslavije i onda dolazi dan za istoriju ex jugoslovenske  i bh. košarke. Taj datum, 5. april 1979. godine poštovani čitaoci  ni vaš novinar neće nikada zaboraviti, jer sam na licu mjesta bio svjedok rezultata za istoriju naše Bosne i maestralne igre košarkaškog čarobnjaka Mirze Delibašića Kinđeta.

dan kad je otišao kinđe: prije 19 godina umro je legendarni mirza delibašić kinđe

Sa Bosnom osvojio vrh Evrope

Naime, 5. aprila 1979. godine, u prelijepom Francuskom olimpijskom Grenoblu sarajevski studenti, košarkaši „Bosne“, napravili su nevjerovatan sportski podvig, postali su, kao prva ekipa s područja tadašnje Jugoslavije, koja je u to vrijeme bila „mjera“ za ostale evropske i svjetske selekcije, prvaci Evrope.

U grotlu olimpijske ljepotice podno Alpa u Grenoblu, pred više od 13.000  gledalaca, od čega je bilo bar osam hiljada italijanskih tifoza, sarajevski košarkaši u finalu su oborili na pleća svemoćnog i nepobjedivog  prvaka Italije, čuvenog „Emersona“ čiji dres su nosili fenomenalni Dino Menegin, Bob Mors, Rekalkati, Jilverton, Gergati, Colombo…

dan kad je otišao kinđe: prije 19 godina umro je legendarni mirza delibašić kinđe

Poštovani  čitatelji, dok pišem ovaj tekst tijelom mi prolaze trnci. U životu svakog čovjeka 41 godina je ogroman vremenski period. Svašta se izdešava… Ulazim u Olimpijski kompleks-SPORTS ARENA, tribine pune kao šip, nepodnošljiva navijačka buka i pjesma iz oba tabora „ruši“ dvoranu. Sarajevski golobradi mladići, predvođeni velikim trenerskim magom, kasnije jednim od najboljih evropskih trenera Bošom Tanjevićem, odigrali su fenomenalnu utakmicu.

Sve na parketu je “svirano“ po notama legendarnog rahmetli Mirze Delibašića Kinđeta, koji je tu noć zajedno s Hadžićem,Vučevićem, Varajićem, Pešićem, Radovanovićem, Đogićem, Benačekom, Izićem, Bosiočićem, Bilalovićem, Zrnom “odsvirao“ najljepšu sevdalinku ikada viđenu do tada na evropskim košarkaškim parketima.

Mladići u bordo majicama, koji u tom trenutku nisu bili nikome interesantni na evropskoj košarkaškoj pijaci, nisu ni trenutka ustupili ni milimetar pred tim evropskim i američkim zvijezdama, nego su uz naš poznati bosanski nam, zaplesali i zaigrali u ritmu kojeg Italijani, iako poznati kao vrsni majstori kancone i plesa, nisu mogli ni skontati, a kamoli uhvatiti korak.

Meč za „dušu i sjećanje“, velike svjetske zvijezde u redovima Talijana samo gledaju, ibrete se, ne mogu skontati ko šta “svira“ u Bosninom orkestru, i kraj (96:93).BOSNA je na krovu EVROPE.BOSNA je najbolja na starom kontinentu. Prije Reala, Maccabija, Olympiacosa, Huventuda…u dvorani delirijum, igra se Bosansko kolo, pet hiljada Bosninih navijača iz Sarajeva, Zenice, Trebinja, Banja Luke, Brčkog, Mostara, Beča, Ciriha, Pariza, Minhena… u transu, ori se sevdah u srcu Francuske…

Do tog 5. aprila tepali smo im da su sarajevski „studenti“, ali poslije diplomskog rada u Grenoblu, i to pred evropskom košarkaškom kremom, postali su „profesori“ i ušli u anale BiH sporta!!!

Osvajač brojnih trofeja

Sa košarkašima Bosne dva puta prvak Jugoslavije, Osvajač kupa Jugoslavije, Osvajač ULEB Euroliga, Prvak Španije sa Realom, Primljen u kuću slavnih 2008 god, Izabran za 50 najboljih košarkaša FIBA-e 1991 god.Izabran među 50 najboljih osoba koje su najviše pridonijele EURO LIGI 2007 god, Interkontinentalni viceprvak Svijeta sa KK BOSNA 1979.god. u Brazilu gdje je odigran finalni meč.

Mnoga priznanja

1980 god. izabran za najboljeg košarkaša Jugoslavije, četiri puta najbolji spotrtaš BiH, Pet puta sportista grada Sarajeva, 2000 god. izabran za  sportistu stoljeća BiH. Za reprezentaciju ex. države odigrao 176 utakmica.

Trenerska karijera

Trenirao KK Bosna, a bio selektor košarkaške reprezentacije BiH na Eurobasketu koji je održan u Njemačkoj 1993.god i gdje je naša reprezentacija osvojila 8 mjesto. Početkom ovog vijeka osnovao privatnu školu košarke, a u kojoj je sa svojim saradnicima, provjerenim trenerima, stvarao  nove asove.

dan kad je otišao kinđe: prije 19 godina umro je legendarni mirza delibašić kinđe
dan kad je otišao kinđe: prije 19 godina umro je legendarni mirza delibašić kinđe

Piše i snimio: Rešad MAMELA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU