Danas je Božić, najveći kršćanski blagdan

Katolici, kako u BiH tako i širom svijeta, danas proslavljaju blagdan Božić, dan koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg. Brojni običaji se vežu za ovaj dan, a srž svakog jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

Zbog pandemije drugačija proslava Božića

Inače je tradicija da se u našoj zemlji porodice, prijatelji i komšije okupljaju na ovaj dan uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači, a posebno su karakteristični oni suhi božićni koji se prave nekoliko dana prije blagdana. Ranom zorom vjernici odlaze na misu i onda slijedi zajednički ručak.

Ove godine će ipak ta tradicija biti izmijenjena zbog pandemije koronavirusa pa će tako biti dozvoljena manja okupljanja uz najbliže i strogo poštivanje epidemioloških mjera.

No, duh Božića je, bez obzira na to, prisutan i mnogi vjernici danas slave rođenje Isusa Krista.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Isus Krist ili Isus Nazarećanin bio je jevrejski učitelj i pripovjedač čiji je utjecaj uzrokovao rađanje nove religije – kršćanstva. Danas većina denominacija kršćanstva vjeruje da je Isusa na Zemlju poslao njegov tvorac i Otac Bog s ciljem iskupljenja čovječanstva od njegovog grijeha.

Tradicija proslave Božića razlikuje se po državama

Zanimljivo je kako se Božić proslavlja i u Japanu kao službeni nacionalni praznik, iako Japan nije kršćanska zemlja. Tajvan neslužbeno proslavlja Božić jer je na taj dan 1947. godine potpisan Ustav Republike Kine.

U Meksiku je najzanimljivije djeci koja idu od vrata do vrata i bivaju pozvana da s povezom na očima razbiju pinjatu koja je ispunjena slatkišima. U Velikoj Britaniji slavlje počinje govorom kraljevske porodice u vrijeme ručka, dok se za večeru prvo služi puding koji je najčešće napravljen od šljiva. Šveđani proslavu počinju doručkom koji obavezno ima kašu od riže s cimetom.

Svim čitateljima koji slave ovaj veliki blagdan želimo čestit Božić, uz želju da ga provedete u zdravlju, sreći i okruženi najbližima i ljubavlju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU