Srijeda, 4 kolovoza, 2021

Danas je Svjetski dan slobode medija, a pritisci na novinare sve su veći

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Cilj obilježavanja tog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Slobodno novinarstvo nalazi se pod sve većim pritiskom i Evropska unija je riješena da brani slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja.

“Vidimo sve više i više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sistematskim podrivanjem njihove pouzdanosti. Previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina”, navela je ona, prenosi Evropska služba za vanjske poslove.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Mogherini je rekla kako EU promovira slobodne medije i osigurava sredstva za projekte koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja.

“Na Svjetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stuba demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija“, kazala je šefica evropske diplomatije.

Ona je ukazala na značaj kontrolne uloge istraživačkog novinarstva u društvu, navodeći kako ono pomaže da vlade i institucije na svim nivoima budu odgovorne za svoje postupke.

Dodala je da dezinformacije imaju veliki potencijal da negativno utiču na demokratske procese i javne debate širom svijeta i da EU nije izuzetak.

Zbog toga je, navela je Mogherini, EU pokrenula “Akcioni plan protiv dezinformacija” kojim se jača otpornost evropskih društava na dezinformacije.

“Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i zajedničko djelovanje Unije i njenih članica, podizanje svesti javnosti i osnaživanje građana”, navela je ona.

fena

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas