Danas konferencija “Via Dinarica – Staze zelenog i održivog razvoja”

Konferencija “Via Dinarica – Staze zelenog i održivog razvoja” bit će održana danas u Sarajevu.

Na događaju, koji organizira UNDP, će biti predstavljeni rezultati druge faze projekta Via Dinarica, izazovi i pozitivne priče o poslovanju u uslovima koje je donijela pandemija Covid-19, uspjesi i partnerstva nakon čega će biti dat prikaz onoga što je još potrebno učiniti i što ljubitelji Via Dinarice mogu očekivati u budućnosti. Bit će razgovarano i o tome kako zajedno djelovati na stvaranju i jačanju održive turističke ponude.

Projekat Via Dinarica uspješno završava još jednu, sedmu godinu svog postojanja konferencijom u Sarajevu koja će biti organizirana u znaku sedam država i teritorija povezanih preko Dinarskih Alpa kroz tri staze: bijelom, zelenom i plavom.

Na svakoj stazi rade stotine domaćinstava, organizacija civilnih društava, kompanija, te pojedinaca koji turistima pružaju svoje usluge (hotelski smještaj, planinarenje, zipline, vožnju kanuima, splavovima, biciklima, boravak u adrenalinskim parkovima ili pak ljuljanje na najvećoj ljuljačci) kao i desetine drugih usluga.

Turistička ponuda Via Dinarice bogatija je iz godine u godinu i samim tim veći je uticaj na privredu BiH ali i svih država i teritorija kojima se protežu staze.

Via Dinaricu posjećuju ljudi iz svih krajeva svijeta. Ove godine planine su “sišle” u grad u BiH jer je Via Dinarica u šest bosanskohercegovačkih gradova, kroz putujući sajam, predstavila svoje atrakcije, bogatstva i stanovnike koji na njenim stazama dijele svoja jedinstvena iskustva i nude usluge po mjeri svih ljubitelja prirode, tradiciju, avanturu, relaksaciju i dobar zalogaj.

Konferenciju će otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, a uvodna obraćanja imat će rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera,  ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza, direktorica USAID-a u BiH Courtney Chubb, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i savjetnik ministrice trgovine i turizma Republike Srpske Dragan Talić.

FENA E.F.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU