Debitovao Pininfarina Battista – električni hiperautomobil od 1.900 “konja” (FOTO/VIDEO)

Pogonski sklop je razvijen u saradnji s hrvatskom kompanijom Rimac Automobili.

Konačno, nakon tri godine testiranja i najava, Pininfarina je zvanično predstavio prvu produkcijsku verziju svog električnog hiperautomobila na Nedelji automobila u Montereju.

Mnogo toga se dogodilo na ovoj manifestaciji, ali za Pininfarinu je premijera označila kraj dugotrajnog razvoja Battiste koji je do sada viđen samo kao prototip.

Odmah nakon prezentacije, Pininfarina je počeo da prima narudžbine, a u planu je 150 primjeraka koji će ravnomjerno biti podijeljeni između kupaca u Europi, Sjedinjenim Državama i na Bliskom istoku.

Svaki će koštati čak 2,2 miliona američkih dolara.

Što se tiče brojeva, Battista koristi četiri elektromotora ukupne kombinovane snage od 1.900 KS i 2.300 Nm obrtnog momenta.

Do stotke stiže za manje od 2 sekunde, a najveća brzina automobila je 350 km/h. Prema tome, riječ je o jednom od najsnažnijih produkcijskih automobila svih vremena.

Zanimljivo je da je pogonski sklop razvijen je u saradnji s Rimac Automobilima, a Pininfarina navodi kako će Battista s punom baterijom biti sposoban da pređe i do 500 kilometara, uz 10 godina garancije na bateriju.

Kao i Rimčeva Nevera, Battista koristi konstrukciju kabine od ugljeničnih vlakana sa zadnjim ramom od ugljeničnih vlakana i aluminijuma.

Hiperautomobil ima i ugljenično-keramičke kočnice, podesive amortizere, aktivni zadnji spojler i niz drugih pasivnih aerodinamičnih elemenata.

Kako četiri elektromotora ne proizvode buku poput SUS agregata, inženjeri kompanije su razvili jedinstveni zvuk za hiperautomobil, koji se reprodukuje kroz zvučnike spolja i iznutra, piše b92.

Za kraj, pogledajte promotivni video:

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU