2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Delegacije boraca, Skupštine i Vlade ZDK obilježile Dan državnosti BiH

  ()

  Delegacije Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona te Jedinstvene organizacije boraca ZDK položile su povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine cvijeće na Spomen-obilježju „Kameni spavač“ u Zenici.

  -Dobro se prisjetiti da su davne 1943. godine, 25./26. novembar, u Mrkonjić Gradu patriote ove BiH donijlei takvu rezoluciju, takvu odluku kojom su obnovili državnost BiH.

  U periodu 1992.-1995., nastavila se borba za državnost BiH. Patriote BiH ponovo idu i brane Bosnu i njezinu opstojnost. Borba i kontinuitet za državu BiH nikada ne prestaje. Svim građankama i građanima čestitam Dan državnosti BiH – istakao je predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

  On je svim patriotama, bez obzira na naciju i političku pripadnost, poručio „da se zajedno borimo za granice države BiH“.    

  -Dan državnosti je potvrda kontinuiteta jedne zemlje, države i potvrda cjelovitosti države BiH. U duhu ZAVNOBIH-a udareni su temelji BiH i naši patrioti od 1943. godine pa, evo, do danas, oni koji u srcu nose BiH, gajili su ideje ZAVNOBIH-a, a to je ‘jedinstvo, državotvornost, suverenitet i čuvanje granica BiH’ – naglasio je premijer ZDK Mirnes Bašić.

  Međutim, dodao je, pet decenija nakon održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, 1992. godine, desila se agresija na BiH pa je „armija patriota BiH stala u odbranu BiH“, od kojih su neki dali i svoje živote za odbranu države BiH.

  -I mi smo danas na ovom mjestu, na jedan dostojanstven način, odali počast svim poginulim borcima – šehidima Armije Republike BiH. S ovog mjesta poručujemo da mi to nećemo zaboraviti i da ćemo uvijek cijeniti i gajiti – istakao je Bašić.

  Nakon agresije i rata 1992.-1995., napomoinje, „određene sile koje ne vole BiH, odnosno koje ne nose u srcu ideju BiH, ponovo pokušavaju da blokiraju ekonomski i svaki drugi prosperitet BiH“.

  -Svjedoci smo da je u zadnje vrijeme to i eskaliralo, da imamo blokadu vlasti na državnom nivou, da imamo jedan vid blokade na federalnom nivou…Ono što u ovoj državi funkcioniše, to su vlasti na kantonalnoim i općinskom nivou. Mi sa ovog mjesta poručujemo da ćemo, svako u svojoj nadležnosti, dati sve od sebe da očuvamo tekovine BiH te da se borimo za bolju i prosperitetniju BiH poručio je premijer Bašić.

  Zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta, dodao je, drugu godinu zarediom nisu organizirali svečanu aAkademiju povodom Dana državnosti BiH, koja se tradicionalno održava u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, jer im je cilj sačuvati zdravlje ljudi.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO