Delić: Sljedeće sedmice potpisivanje ugovora s bankama za kredite privredi

Na prijedlog Ministarstva privrede KS na današnjoj redovnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donesena je Odluka o izboru banaka-partnera za realiziranje programa kreditiranja pod povoljnijim uslovima poslovnih subjekata koji se realizira u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. 

Taj program podrazumijeva osiguranje kreditne linije za subjekte male privrede sa sjedištem u Kantonu Sarajevo za plasman poticajnih kreditnih sredstava, uz 100 postotno subvencioniranje troškova kamate za 2021., a Ministarstvo privrede osiguralo je pet miliona KM za realizaciju tog programa.

– Shodno rangiranju ponuda banaka po javnom pozivu, prva banka je UniCredit Bank d.d., druga Sberbank BH d.d. Sarajevo, a treća Bosna Bank International d.d. Sarajevo, te shodno njihovim ponudama ukupan iznos kreditnih sredstava koja će biti plasirana kroz tu kreditnu liniju iznosi 107,8 miliona KM, s tim da najveće učešće u plasmanu kreditnih sredstava uzima UniCredit banka s ukupnom vrijednošću kreditne linije od 61,25 miliona KM, potom Sberbank BH d.d. Sarajevo s 28,5 miliona KM, te BBI banka s 18,1 milion KM – kazao je Delić.

Pojasnio je i da se pet miliona KM koje osigurava Ministarstvo privrede za subvenciju kamate raspoređuje izabranim bankama tako da prvoplasirana dobija 2,5 miliona, druga 1,5 milion i treća milion KM.

– Mi ćemo već krajem sljedeće sedmice potpisati ugovore s izabranim bankama, tako da očekujemo da će banke odmah po zaključenju ugovora moći pristupiti raspisivanju javnih poziva za poslovne subjekte male privrede koji mogu ostvariti pravo na kreditna sredstva po toj kreditnoj liniji – istakao je Delić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU