Divit baklava

Divit baklava
divit baklava


Divit baklava je nešto najjednostavnije što možete napraviti kada su ovakve slastice u pitanju.

Za divit baklavu vam neće trebati niti puno sastojaka.

Sastojci

  • 450 gr. tankih jufki za baklavu
  • 450 gr. mljevenih oraha
  • 150 gr. secera
  • 250 gr. maslaca
  • Agda (Zaljev)
  • 1 l. vode
  • 650 gr. secera
  • sok od jednog limuna

Priprema

Za divit baklavu Vam je potrebna veoma tanka oklagija, debljine olovke. U pakovanju je ukupno 25 tankih jufki oblika pravougaonika. Jufke prekrijte sa vlažnom krpom kako se ne bi sušile dok pravite baklavu. Orahe sameljite i pomiješajte sa šećerom. Maslac rastopite.

Za pravljenje divit baklavica koristim samo dvije jufke. Prvu jufku premažite svu sa maslacem, na nju polagano stavite drugu jufku, premažite sa maslacem i prespite sa orasima ravnomjerno po čitavoj jufci. Oglagiju stavite na dužu stranu jufke i polako oko nje motajte čitavu jufku sve do kraja.

Sada oklagiju sa jufkom stavite uspravno i polagano, počevši sa dna objema rukama, povlačite, rozajte jufku prema dole.

Narozanu jufku polagano skinite sa oklagije, odrežite krajeve, a zatim sa oštrim nožem prerežite na pola a zatim još jednom, praveći pri tom 4 baklave. Ponovite zatim postupak sa svim preostalim jufkama. Na kraju svaku baklavu premažite sa maslacem. Baklave redajte u pomaštenu tepsiju i pecite na 180 stepeni, 40 minuta, dok Vam baklava fino ne porumeni.

U međuvremenu napravite agdu (zaljev) tako što ćete pomiješati šećer sa vodom a zatim zagrijavati i kada Vam proključa kuhati 10-ak minuta.  U ohlađenu agdu dodati sok od jednog limuna.

Gotovu baklavu prohladiti i zaliti sa agdom (zaljevom), te ostaviti da se dobro ohladi. Divit baklava se uvijek pravila u manjim kusevima (baklavicama). Vi ukoliko volite malo veće komade onda možete baklave praviti sa tri jufke te rezati malo veće.

Ukoliko se odlučite da pravite domaće jufke, jufke trebaju biti tanje i dobro prošusene.
Prijatno i ne zaboravite zaliti sa šoljicom kafe ili čašom hladne vode.


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


..

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU