Dječija predstava ‘Idemo na izlet’ sutra premijerno na sceni BNP-a Zenica

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sutra će s početkom u 19 sati na Maloj sceni “Žarko Mijatović” premijerno prezentirati predstavu “Idemo na izlet“, autora Branislava Trifkovića.

Predstava je, kako je na današnjoj pres-konferenciji istakao Trifković, kombinacija žive glume i lutaka te je namijenjena djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole, mada može biti zanimljiva i odraslim.

– Predstava u sebi sadrži sve neke elemente koje ja nosim sa sobom, kroz čitav život. Počev od mog djetiunjstva, preko odrastanja do zrele dobi – kazao je Trifković, navodeći da su “urađene predivne lutke”, koje je radio majstor Rade Reković. Kostime je uradila Ena Begičević-Čeliković, a glumački ansambl BNP-a čine Adna Hasanić, Anđela Ilić i Lana Zablocki.

Djeca zeničkih vrtića također su dala doprinos, jer su pravila crteže na temu predstave, od kojih su napravili plakat.

Trifković je, inače, rođen 1970. godine u Zenice. Više od 20 godina radi kao reditelj u Dječijem pozorištu u Subotici (Srbija), kojem također zahvaljuje što su mu dozvolili da radi predstavu u svom rodnom gradu.

“Idemo na izlet”, kako je rekao, ujedno je i prva predstava koju je uradio izvan matične kuće, a rađena je na osnovu sasvim realne priče koja u stvarnom životu “sve više liči na bajku”. 

-Tekst je vrlo jednostavan. Meni je bilo logično da uzmem te divne pjesmice iz čitanki, početnica, bukvara, koje koriste djeca iz bosanskohercegovačkih osnovnih škola i vrtića. Tako da je to grupa autora, a ja sam u situacijama ‘lijepio’ tekstove. Uzimao sam iz knjiga pa se može reći da sam izvršio izbor tekstova. Uspio sam da u predstavu ubacim i moju, zeničku ulicu Prvomajska 48, moju omiljenu sevdalinku ‘Azra’… – kazao je Trifković. 

Glumica Adna Hasanić, koja u predstavi glumi mamu, podvukla je kako je “jako bitna harmonija”, koja se izgubila u porodicama zbog vremena i tempa koji živimo.

-Bitno je da se vratimo lijepim stvarima. Bitno nam je da se vratimo razgovoru i igri – kazala je Hasanić.

Glumica Ermina Nišić, koja je rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a, napomenula je kako u predstavi sudjeluju i djeca, polaznici Dramskog studija DOiLS BNP-a.

-Moram naglasiti da sam ponosna na tu djecu, na njihovu upornost i tako svesrdno davanje za nešto što se, možda, neće primijetiti u ovoj predstavi – sjede u kutu, rade na grafoskopu, prikazuju te lijepe slike naše Zenice. Roditeljima bih poručila: Dovodite djecu u pozorište. Tako se počinje s odgojem, kada je u pitanju segment kulture – poručila je.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU