DNEVNIK TVSA/Podrška razvoju start up-a – Cilj: smanjivanje nezaposlenosti

Kantonalna Vlada u ovom sazivu, kao i ona u prethodnom, programom podrške pokretanju vlastitog biznisa, odgovara na problem nezaposlenosti i odlaska mladih iz zemlje. Priliku da uz pomoć bespovratnih sredstva krenu poduzetničkim vodama, iskoristili su ne samo mladi, već i oni u dobi iznad 35 godina.

Od pokretanja programa podrške, pokrenuto je na stotine startup-ova i većina se uspjela održati. Biznisi koji su pokrenuti različite su dijelatnosti, ponajviše je iz IT sektora, zantskih obrta, ali ima i arhitektonskih studija, advokatskih ureda, te proizvodnje kozmetičkih preparata, ljekovitih ulja i ledenih čajeva u Ledićima.

-Mi smo najprije došli ovdje na more, a kad smo vidjeli potencijal, krenuli smo sa biznisom, slabo se ko tim bavi ovdje jer su tu uglavnom stari ljudi – kazao nam je Nesib Muratović, voditelj projekta Obrt ‘Muratović’.

Program je  posebno postakao otvaranje zanatskih deficintarnih obrta. poput električarskog. Cilj je i da se mladi vrate s rada iz inostranstva.

-Radio sam kod privatnika, sticao iskustvo i kad sam vidio par prijatelja da su oni pokrenuli i ja sam krenuo. Mislim da ovdje ima dosta prilika za rad i da se fino zaradi, a spremni smo i za zapošljavanje novih radnika, uzimamo i učenike na praksu – istakao je Hasan Busno, vlasnik startup-a.

Oni koji su iskoristili ukazanu priliku, posebno ističu transparentnost programa kojim se pokazuje da ne treba štela kako bi se nešto dobilo.

-Samo treba dobra ideja, ja sam dobila bez ikakve štele, tako da se treba ohrabriti i pronaći svoj konceptu, sigurno ćete uspjeti – kaže Mija Admira Kajević, vlasnica startup-a.

Uz dodjelu sredstava, programom se osigurava i edukacija, a uskore će biti osiguran prostor u okviru tehnološkog huba na Mašinskom fakultetu. Stoga, preporuka onima koji imaju poslovna ideju ili hobi djelatnost da se ohrabre i prijave na program kantonalnog Ministarstva privrede za podsticanje pokretanja vlastitog biznisa.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU