Do 14 sati u Travniku glasalo 18,5 posto birača, a u Foči (FBiH) 42,7 posto

U Travniku je do 14 sati glasalo 18,5 posto birača, a u Foči (FBiH) 42,7 posto, saopćila je Koalicija “Pod lupom”.

Svi posmatrači neometano prate proces glasanja na svim biračkim mjestima.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično glasanje na trećini  biračkih mjesta (do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti).

Također, na trećini biračkih mjesta zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer njihova imena nisu bila u Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti).

Na 12 biračkih mjesta, ista osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 11 u Travniku.

Glasanja bez propisne identifikacije zabilježeno je na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A042).

Do 14 sati nisu zabilježeni slučajevi tzv. „bugarskog voza“ (da pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima) niti slučajeva otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, zastrašivanja ili vršenja pritisaka na birače.

Ni na jednom biračkom mjestu nije bilo primjedbi ili prigovora posmatrača.

Tokom glasanja su poštovane preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju da je izlaznost u Travniku do 14 sati manja za oko 15 posto nego što je bila na redovnim lokalnim izborima održanim 15. 11. 2020. godine.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem online obrasca VIDEO

Koalicija “Pod lupom” će na narednoj pres-konferenciji u 21.30 sati saopćiti informacije o izlaznosti, procesu glasanja, zatvaranju biračkih mjesta i brojanju glasova za načelnika Travnika odnosno načelnika općine Foča (FBiH).

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU