Do dobrog raspoloženja uz pravilnu prehanu i vježbanje

Prema tvrdnjama eksperata, genetika ima oko 50% udjela u tome koliko je svaki čovjek sretan, dok ona druga plovina isključivo zavisi od osobe i njenih životnih ciljeva i navika. Najnovija naučna istraživanja na ovu temu ukazuju da postoje brojni načini za podizanje nivoa hormana sreće (serotonina) u organizmu. Između ostalog, pravilan režim prehrane i unošenje odgovarajućih namirnica, kao i redovna fizička aktivnost i boravak u prirodi itekako mogu uticati na naše dobro raspoloženje.

U nastavku teksta nalaze se savjeti šta sve treba da jedete i kako da se aktivirate da biste se osjećali sretnije.

Namirnice koje sadrže triptofan

Šolja toplog mlijeka prije spavanja prija većini ljudi. To je zato što mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan, hemijsku materiju koja učestvuje u produkciji serotonina koji djeluje kao prirodni antidepresant mozga. Dakle, da biste povećali prirodni nivo serotonina, treba da konzumirate namirnice koje sadrže značajne količine ove aminokiseline, a osim mlijeka, tu spadaju i sledeće namirnice: sjemenke, sušene kajsije, brokoli, piletina, puretina, riba, jaja i spanać. Pečeni krompir, kao i bijelo pileće meso, takođe podstiču apsorpciju triptofana.

Ugljenih hidrati za bolje raspoloženje

Da bi ste organizmu osigurali dovoljnu dozu serotonina, vaša večera treba obavezno da sadrži i ugljene hidrate. Ugljeni hidrati stimulišu produkciju insulina, što dovodi do redukcije onih hemijskih materija u krvi koje otežavaju ili potpuno onemogućavaju prodor triptofana u mozak. Zato za večeru jedite namirnice od integralnog brašna, krompir, testenine, cerealije i rižu.

Povećajte unos minerala

Uravnotežena prehrana bogata mineralima čuvaće vaše zdravlje i podići vaše raspoloženje. Kalcijum i magnezijum, koji važe za prirodne blage sedative, opuštaju mišiće i nerve. Deficit ovih minerala u organizmu može da izazove nervozu i neraspoloženje.

Cink vezuje sve ostale materije i obezbjeđuje pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. I ovaj mineral je takođe veoma bitan za sintezu serotonina, a važno je napomenuti da konzumiranje alkohola, cigareta i masne hrane smanjuju nivo cinka u organizmu.

Namirnice koje su bogate kalcijumom, magnezijumom i cinkom su: zeleno lisnato povrće, svježe voće, integralne žitarice i mlječni proizvodi od obranog mlijeka.

do dobrog raspoloženja uz pravilnu prehanu i vježbanje

Obezbedite organizmu dovoljne količine vitamina B

Mnogi ljudi kada su pod stresom imaju potrebu da popiju pivo ili da pojedu neko pecivo ili kolač od kisleog tijesta. To je zato što su ove namirnice bogate vitaminima B12 i B1 (tiamin), a ta dva vitamina imaju antidepresivno dejstvo, kao i vitamin B2 (riboflavon) koji vrši regulaciju enzima. Za reprodukciju serotonina, mozgu je potreban još jedan vitamin iz B grupe – vitamin B6.

Namirnice bogate B vitaminima su: džigerica, pasulj, kupus, a vitamine B kompleksa možete unositi i preko dodatka ishrani (suplemenata).

Konzumirajte čaj od ljutića kao antidepresiv

Poznat kao prirodni antidepresiv, čaj od ljutića predstavlja odličnu alternativu sintetničkih suplemenata. Istraživanja su pokazala da dnevna doza hipericina, aktivnog sastojka ove biljke, ima podjedako dejstvo kao i farmakološke supstance koje se koriste u liječenju depresije. Ipak, čaj od ljutića ne preporučuje se tokom ljetnjih mjeseci jer pojačava osjetljivost kože i očiju na svjetlost, a nus pojave se mogu javiti i kada se konzumira u kombinaciji sa nekim ljekovima, kao što su na primjer pilule za kontracepciju.

Čaj od bosiljka

Među narodima Srednjeg istoka, čaj od ove ljekovite biljke se od davnina koristio kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja. Osim toga, bosiljak je moćan antioksidant. Naučnici njegovo antidepresivno dejstvo objašnjavaju činjenicom da bosiljak umiruje rad žlijezdi koje proizvode adrenalin, posebno u situacijama kada se osoba nalazi pod stresom ili osjeća pojačanu anksioznost. Bosiljak možete koristiti kao čaj ili u vidu kapi, koje možete kupiti u svakoj apoteci.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU