11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Do kraja godine 60 kvalitetnih proteza za žrtve mina u BiH (VIDEO)

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH realizira projekte vezane za protivminsko djelovanje, a jedan od njih je i pomoć žrtvama mina.

Voditeljica projekta pomoći žrtvama mina u ovom centru Marija Trlin je u razgovoru za Fenu kazala da su s tim projektima počeli krajem 2014. godine kada su, zahvaljujući partnerima u Americi, Marshall Legacy Institutu, započeli implementaciju projekta ‘Children against mines’ (CHAMPS).

  • Sam naziv ‘Djeca protiv mina’ ukazuje na to da smo u taj projekt uključili djecu u BiH. Osnovni cilj takvog projekta, kojeg finansira SAD, jeste da su djeca u BiH iz šest različitih škola, iz različitih dijelova BiH, počeli komunikaciju s američkom djecom. Oni se tu uče biti građani svijeta, uče se kako proširiti svoje vidike i kako pomoći, doprijeti do žrtava mina kojima je pomoć potrebna – navela je Trlin.

Po njenim riječima, proces deminiranja ide svojim tokom i izuzetno su zadovoljni načinom, posebno u posljednjih nekoliko godina, kako se rješava problem mina, „ali žrtve mina u ovoj zemlji uvijek će ostati osobe kojima je pomoć potrebna“.

  • Zahvaljujući uređenom sistemu u našoj državi, žrtve mina jesu obuhvaćene projektima pomoći koje im pruža država, ali smo utvrdili da ta pomoć nije adekvatna. Zbog toga smo i započeli s projektima pomoći žrtvama mina, nadograđivali smo tu postojeću pomoć na nešto puno veće i ono što je prilagođeno njihovim potrebama – pojasnila je Trlin.

Kaže da su takav model primjenjivali i u projektu CHAMPS, a ciljna grupa su svi muškarci i žene koji su u potrebi, kojima je proteza dotrajala i istrošena.

  • Djeca su se tu posebno angažirala, jer su u svojim zajednicama prepoznavali osobe kojima je pomoć potrebna i s njima stvarali jednu posebnu prijateljsku vezu koja se žrtvama mina ispostavila kao još jedan od dodatnih vidova pomoći koja im je bila potrebna. Taj projekt implementiramo i jako smo zahvalni Vladi Sjedinjenih Američkih Država što je prepoznala potrebe žrtava mina u BiH. Tu smo u kontinuitetu već od 2014. godine i nadamo se da ćemo nastaviti – navela je Trlin.

Napominje da godišnje pomažu 20 žrtava mina i dopru sigurno do 4.000 ljudi s porukama o opasnosti od mina, „što nije zanemariv aspekt ovog projekta“.

Trlin je kazala da su u junu ove godine započeli i projekt pomoći žrtvama mina u BiH, koji finansira Vlada Njemačke, na čemu su izuzetno zahvalni.

  • Njemačka nam se pojavila prvi put kao donator ovakvih projekata. U okviru tog projekta oni subvenciniraju 60 visokokvalitetnih proteza. U okviru tog broja imamo pet osoba koje su dvostruki amputirci. Koncept je da se sredstva koja su na raspolaganju od države nadopune sredstvima od donatora, s tim da smo uspostavili jedan normativ i koliko smo vidjeli od korisnika, oni su izuzetno zahvalni i zadovoljni – naglašava Trlin.

Po njenim riječima, osnovni je cilj da svaka od žrtava mina iz ovog projekta izađe zadovoljna, da ta proteza koju dobiju bude u upotrebi koliko god oni tokom dana imaju potrebu da se kreću.

  • Smatramo da je lakoća kretanja, zapravo, lakoća života. Osnovni cilj ovog projekta, kojeg finansira Njemačka vlada, je osigurati mobilnost svake žrtve mina bez bola, bez patnje, s čime su oni već dugo suočeni. U proces su uključene i dvije žrtve mina, koje se na ovaj način ekonomski osnažuju i nama daju veliki doprinos, jer je ta saradnja žrtve mina sa žrtvom mina izuzetno važna – smatra Trlin.

Po njenim riječima, oni se jedni drugima puno lakše otvaraju, jedni druge lakše savjetuju, što je izuzetno važno u ovom projektu.

  • Mi ne samo da radimo proteze, nego žrtve mina okupljamo na sastancima, radionicama, diskusijama, gdje oni razmjenjuju iskustva, potrebe i jednostavno dijele svoje strahove i poteškoće s kojima žive svaki dan – kazala je Trlin.

Napomenula je da su u ovaj projekt uključena i tri paraolimpijca, od kojih je jedan dvostruki amputirac. Kaže da su ponosni su što su trojici mladih, uspješnih sportaša završili proteze prije njihovog odlaska u Tokio na paraolimpijadu.

Ovaj projekt, koji finansira Vlada Njemačke, počeo je 1. juna, a završava se 31. decembra.

  • Očekujem da ćemo početkom decembra imati završenih svih 60 proteza i zadovoljinih korisnika. Obećali smo im i stojimo pri tome, da u naredne tri godine oni imaju servis, popravak svih tih proteza bez ikakvih dodatnih torškova – kazala je Trlin na kraju razgovora za Fenu.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU