Do kraja mjeseca refundacija troškova nabavke skupih Covid lijekova

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo jučer je počeo sa obradom zahtjeva za priznavanje i refundaciju novčanih sredstava osiguranicima ZZO KS, utrošenih za nabavku skupih lijekova za liječenje Covid infekcije.

Radi se o zahtjevima koji Zavodu pristižu od novembra 2020. godine, saopćili su iz Ministarstva zdravstva KS.

Kako navode, uslovi, način i postupak priznavanja i refundacije novčanih sredstava u navedene svrhe regulisani su Pravilnikom o priznavanju troškova nabavke skupih Covid llijekova i lijekova koji nisu obuhvaćeni Listom lijekova KS.

– Komisija Ministarstva zdravstva KS obradit će sve zahtjeve pristigle na protokol Zavoda zdravstvenog osiguranja KS do 21. maja 2021. godine. Refundaciju novčanih sredstava će, na osnovu odobrenih zahtjeva, vršiti Zavod zdravstvenog osiguranja KS do kraja maja ove godine. Odluku o odobravanju sredstava donosi direktor Zavoda, na prijedlog Komisije – naveli su iz Ministarstva.

Zavod će po navedenoj proceduri nastaviti sa obradom zahtjeva koji pristignu i u narednom periodu, bez zastoja, te  građani neće čekati na refundaciju troškova duže od 15 dana od dana donošenja odluke o odobravanju sredstava.

Za ovu namjenu Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u 2021. godini planirano je 650.000 KM.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU