22.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  DO SADA NEPOZNATO: Predviđanja Nikole Tesle o budućnosti koja su se pokazala istinitim

  Još tridesetih godina prošlog vijeka, Nikolu Teslu su često posjećivali novinari na 20. spratu hotela Governor Clinton u New Yorku gdje je živio. Tokom tih posjeta, Tesla je često govorio o tome kako zamišlja budućnost.

  Ova predviđanja imaju posebnu vrijednost jer pripadaju članku koji je potpisao sam Tesla, što je veoma neobično.

  Vjeruje se da je tekst napisan u saradnji sa novinarom njemačkog porijekla George Sylvester Viereckom, koji je bio prijatelj pronalazača, inžinjera i fizičara Tesle.

  Tesla je imao neke prilično čudne stavove o ishrani ili religiji, ali je takođe bio genije čija su otkrića doprinijela naučnom napretku u brojnim oblastima.

  Evo nekih od Teslinih najiznenađujućih predviđanja o budućnosti:

  • Osnivanje Agencije za zaštitu životne sredine

  Tesla je predvidio stvaranje Američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA) 35 godina prije njenog nastanka. On je smatrao da će za naučnike upravljanje životnom sredinom biti važnije od upravljanja ratovima. Nikola Tesla je takođe prokomentarisao stanje plaža i nagovijestio da će prečišćavanje i čišćenje vode biti uobičajeno.

  Teslin najraniji rad na automatizaciji datira iz 1890. godine kada je predstavio autonomni čamac koji je zadivio publiku tokom naučne izložbe 1898. u Madison Square Gardenu.

  Tesla je vjerovao da će ljudski rad potpuno iščeznuti na pojedinim opasnim ili nelagodnim poslovima i da će ga zamijeniti automatske mašine.

  Takođe je predvidio da će naučnici raditi na otkrivanju i usavršavanju mašine koja će moći da misli i koja će im pomoći u njihovom radu.

  Pronalazač je razvio neke prilično neobične teorije o ishrani, posebno na kraju svog života.

  U poznim godinama, na primjer, za večeru je pio samo malo mlijeka sa medom.

  Tesla je predvidio budućnost u kojoj će stimulansi poput kafe ili duhana prestati da budu u modi (samo je za ovaj drugi bio u pravu), kao i da će budući građani smanjiti količinu hemijskih aditiva u hrani i potrošnju mesa.

  Tesla je takođe predvidio da će se žitarice proizvoditi u tolikoj količini da će moći da se prehrani čitava planeta. Vjerovatno nije računao na neravnomjernu raspodjelu tih resursa.

  • Obrazovanje, rat i novine

  Tesla je zamislio svijet u kome bi naučna otkrića bila prioritet u odnosu na druge aspekte kao što su rat ili politika.

  Iako je bio samo donekle u pravu, Tesla je predvidio da će naučni i tehnološki napredak biti podjednako važan ili važniji za medije od ratovanja ili politike.

  • Pronalazak mobilnih telefona u budućnosti takođe je bio predmet predviđanja Nikole Tesle

  U intervjuu za američki časopis Colliers, 1926. Tesla otkriva još jedno od svojih futurističkih predviđanja u kojima je razvijena ideja o tehnologiji koja može da prenosi slike, muziku, pa čak i video širom svijeta.

  Pronalazač je skovao frazu “džepna tehnologija”, predviđajući pronalazak pametnih telefona skoro 100 godina prije nego što su postali stvarnost.

  • Jeftina energija i upravljanje prirodnim resursima

  Tesla je vjerovao da će novi vijek donijeti potrebu za naučnim upravljanjem prirodnim resursima kako bi se izbjegle katastrofe, iskoristila električna energija prirode i stavila tačka na fosilna goriva.

  Naučnik je unaprijedio ideje kao što su pošumljavanje ili široka upotreba hidroelektrana.

  Vjerovatno Teslina predviđanja nisu bila sasvim tačna, ali bez sumnje je naučnik odlično razumio neke aspekte budućnosti, poput onih vezanih za savremene računare, robotiku ili brigu o zdravlju i životnoj sredini.

  Izvor: webtribune.rs

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttp://tntportal.ba
  TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU