Dodjela nagrada za inovativne nastavnike šesti put u BiH

Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u Bosni i Hercegovini najvrjednije je priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja, do univerzitetskog nivoa. Već šestu godinu zaredom taj projekt promoviše nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja.

Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu. U ovoj godini, koja je kao nikad ranije pokazala kolika je važnost izvrsnosti nastavničkih kadrova, NIN je posebno važno priznanje za sve njihove uložene napore u izazovnim uslovima. Cijeli proces dodjele nagrada, od prikupljanja inovativnih praksi do svečane ceremonije dodjele, organiziraju Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika/ca uz pomoć partnera.

Kategorije u kojima se nagrada dodjeljuje su odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju, učitelji/ce u razrednoj nastavi, predmetni nastavnici/ce u osnovnim školama, predmetni nastavnici/ce u srednjim školama i stručni saradnici/ce na svim nivoima odgoja i obrazovanja.

Univerzalna poruka Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice, namijenjena ne samo onima koji će ove godine dostaviti svoje prakse žiriju nego i cijeloj Bosni i Hercegovini, je zapravo kako trebamo cijeniti i slaviti profesiju na čijem predanom radu leži budućnost države, njihovu istrajnost i posvećenost jednom cilju – podizanju novih generacija.

– Porodica prosvjetnih radnika je, unatoč svim izazovima postavljenim pred njih, velika i snažna zajednica koja ne posustaje. A to, u vremenima u kojim živimo, zaslužuje ogromnu zahvalnost i poštovanje svih nas – navodi se.

Pobjednici/e u svih pet kategorija dobit će plaketu Najinovativniji nastavnik/ca za 2021. godinu u svojoj kategoriji i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM. Kao i ranijih godina, svi nominovani nastavnici i nastavnice (njih 50 u pet kategorija) dobit će specijalne plakete, priznanja i prigodnu nagradu na ceremoniji koja će, u skladu s preporukama u tom trenutku, biti upriličena u drugoj polovini decembra.

Ove godine žiri se sastoji od pet članova/ica prošlogodišnjih pobjednika/ca u svim kategorijama, jedne osobe uime Centra za obrazovne inicijative Step by Step i, kao novina u Pravilniku, tri univerzitetska profesora/ice javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

– Za godišnju IN nagradu mogu se prijaviti svi zaposleni ili na drugi način angažovani odgajatelji/ce, nastavnici/ce osnovnih i srednjih škola i stručni saradnici/ce s područja cijele BiH. Za nagradu ne mogu aplicirati prošlogodišnji pobjednici i nastavnici koji su već dva puta zaredom bili u kategoriji “nominovani”, ali jednom nominovani snažno ohrabruju da opet apliciraju. Rok za prijavu i dostavu svih materijala je 01.11.2021. godine – navodi organizator. 

Godišnja nagrada za nainovativnije odgajatelje i odgajateljice, učitelje i učiteljice, nastavnike i nastavnice, te stručne saradnike i saradnice dodjeljuje se u pet kategorija i nastoji prepoznati, nagraditi i promovisati pojedince koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU