Dodjelom nagrada završen sarajevski Sajam knjiga i učila (VIDEO)

Dodjelom nagrada i posebnih sajamskih priznanja, danas je u Centru Skenderija završen XXXII Internacionali sarajevski sajam knjiga i učila 2021 “Ključ mudrosti i zdravlja”.

Članica žirija Sarina Bakić istakla je da su na sajmu imali veliki broj vrlo kvalitetnih i provokativnih izdanja te vrhunski dizajniranih knjiga.

Naglasila je da su danas dodijelili nagrade u 15 kategorija, jer prošle godine, zbog pandemije, nisu uspjeli organizirati sajam, te su povećanim brojem nagrada htjeli ohrabriti sve izdavače koji se teško snalaze u vrijeme pandemije.

– Kultura nije privilegija i nema većeg i plemenitijeg zadatka jednog društva od toga da gradi kulturne potrebe. Žiri je imao privilegiju gledati učenike i studente kako posjećuju štandove i Sarajevo zaista zaslužuje da bude centar kulture – kazala je.

Direktor Centra Skenderije Amer Kapo kazao je da je Sajam posjetilo više od 30.000 građana te je izrazio nadu da će naredni, u aprilu, biti organiziran u normalnim uslovima. Istakao je da su prvi u regionu koji su organizirali sajam u vrijeme pandemije.

Žiri je nagradom za umjetnost i arhitekturu nagradio “Dobru knjigu“ iz Sarajeva za djelo “Graditeljstvo BiH kroz stoljeća“ autorice Sabire Husedžinović, a za uredništvo “Novu Knjigu” iz Podgorice i autora Emira Isovića za djelo “Sarajevo, The Ultimate Guide“.

Za najbolje oblikovanje knjige, nagradu su dobili “Art Rabic” iz Sarajeva za djelo “Tito za početnike“ Miše Marića i “Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima” autor Muhameda Žere.

Između ostalih nagrada, za ilustraciju knjige nagrade su dobili “Agarthi Comics“ iz Sarajeva za djelo “Gavrilo Princip“, autora Henrika Rehla, a za najbolji izdavački poduhvat godine “Art Rabic” iz Sarajeva za “22 naslova džepnih knjiga male biblioteke“, “Planjax Komerc” iz Jelaha za “Izabrana djela u šet knjiga” autora Bajruzina Hajre Planjca, Naučnoistraživački institut “Ibn Sina“ za djelo “Sufijski put spoznaje, Ibn al-‘Arabijeva metafizika imaginacije” autora Williama C. Chitticka, SPKD “Prosvjeta“ Sarajevo za djelo “Roman o Aleksandru Velikom“ te djelo “Izabrani romani“ autorice Nure Bazdulj Hubijar.

Specijalno sajamsko priznanje dodijeljeno je Samiru Fazliću povodom 40 godina neprekidnog rada u knjižarstvu i izdavaštvu u BiH. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]