Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

– 1638. Umro  hrvatski barokni pjesnik, epik, lirik i dramatik Ivan Gundulić. Pripadnik je dubrovačke plemićke obitelji Gundulić. Najznačajniji je hrvatski barokni pisac. Pisao je mitološke drame i romantične tragikomedije, a najvrjednija njegova djela su lirski ep “Suze sina razmetnoga”, junački ep “Osman” i pastirska igra “Dubravka” koja završava čuvenom “Himnom slobodi”.

– 1925. Objavljena knjiga Adolfa Hitlera “Mein Kampf”, u kojoj je izložena koncepcija novog poretka i rasne supremacije Nijemaca.

– 1941. SAD i Velika Britanija objavile rat Japanu, dan poslije japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru na Havajima. Njemačka i Italija, u skladu s obvezama iz Trojnog pakta, objavile rat SAD-u.

– 1954. Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma – ćirilica i latinica – ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.

– 1966. Prilikom havarije grčkog feribota Heraklion, koji je potonuo tijekom nevremena kod otoka Melos, poginula 234 putnika i člana posade.

– 1974. Grci na referendumu velikom većinom glasali za republiku, a protiv restauracije monarhije.

– 1978. Umrla izraelska državnica Golda Meir, prva žena premijer Izraela (1969-1974).

– 1987. Počela prva Intifada, palestinski ustanak protiv izraelske okupacije, a okončana je 1993. godine.

– 1991. Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič potpisali u Minsku Belovežski sporazum o formiranju Zajednice nezavisnih država. Time je prestao postojati Sovjetski savez.

– 1995. U Londonu je počela dvodnevna konferencija na kojoj je, umjesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovan Savjet za provođenje mira. U radu konferencije sudjelovali su ministri inozemnih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomat Carl Bildt imenovan je za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

– 2000. U Otawi održan prvi svjetski samit posvećen kulturi i umjetnosti na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umjetnosti.

– 2001. U Sarajevu umro Mirza Delibašić, bh. košarkaška zvijezda. Rođen je u Tuzli 9. siječnja 1954. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Četiri puta biran je za najboljeg sportaša BiH.

– 2003. U Grunwaldu u Njemačkoj umro Hans Hotter, austrijski operni pjevač njemačkog podrijetla, koji se proslavio u operama Richarda Wagnera, posebno ulogama u “Ring Cycleu” i “Parsifalu”.

– 2010. Tribunal u Haagu osudio oficira bivše JNA Veselina Šljivančanina na 10 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. Apelacijsko vijeće je time poništilo presudu izrečenu 2009. kojom je osudilo Šljivančanina na 17 godina zatvora.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU