Dom naroda PFBiH omogućio da se uvede obrazac za prijavu doprinosa umjetnicima

S obzirom da Porezna uprava Federacije BiH, u periodu dužem od 10 godina, još nema propisane obrasce za prijavu doprinosa istaknutim samostalnim umjetnicima u kantonima širom BiH bilo je neophodno donijeti Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

To su omogućili delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji su na današnjoj sjednici usvojili ovaj Zakon, a ranije je to učinio Predstavnički dom. 

Stupanjem na snagu Zakona znači da se uvodi obrazac “Prijava uplaćenih doprinosa za osobe osigurane po drugim osnovama” koji se odnosi na prijavljivanje uplaćenih doprinosa za istaknute samostalne umjetnike iz budžeta kantona.

 – Novim obrascem JS3320 propisano je da se evidentira prijava uplaćenih doprinosa za osobe osigurane po drugim osnovama, koje do sada nisu bile moguće i prepoznate. Uvođenjem dodatnog obrasca, doprinosi će moći biti uvedeni za svakog umjetnika pojedinačno, ali i za druge kategorije osiguranika po drugim osnovama – kazala je za Fenu poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Miomirka Melank, koja je inicirala donošenje izmjena i dopune Zakona.

Pojasnila je da na osnovu Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima Kantona Sarajevo, istaknuti samostalni umjetnik s priznatim statusom ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, u skladu s odredbama zakona kojim se uređuje uplata doprinosa za samostalna zanimanja iz budžeta Kantona.

– Istaknuti slobodni umjetnici nemaju status zaposlenika. Takvih je trenutno 38 umjetnika, iz oblasti likovnih umjetnosti, muzike, književnosti i filmske i dramske umjetnosti, koji su se istakli tokom dužeg niza godina u svojim oblastima, prema strogim i specifičnim kriterijumima koje propisuje Komisija za izbor i reviziju pri kantonalnom Ministarstvu kulture. Praktično, sve uplate su izvršene, i to grupno, za tridesetak istaknutih umjetnika, koliko ih prosječno bude u Kantonu Sarajevo, ali nisu mogle biti raspoređene za pojedinačne prijave. Zato je nužna izmjena Zakona koji propisuje način na koji se provodi evidencija – kazala je Melank.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU