Dom naroda PFBiH u četvrtak glasa o zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u četvrtak će u nastavku 12. redovne sjednice glasati o predloženom zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima.

Naime, rasprava o ovom zakonu je obavljena 29. jula kada je sjednica prekinuta, te je ostalo da se obavi glasanje.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić obrazložio je delegatima da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon po kojem je propisano da će obrti imati pravo i na uvoz repromaterijala i izvoz svojih proizvoda odnosno moći će samostalno u svoje ime i za svoj račun obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika što do sada nije bio slučaj.

Kaže da su najvažnije prednosti ovog zakona skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Također, u nastavku sjednice bit će održana rasprava o predloženom zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH, koji je 29. jula samo uvršten na dnevni red.

Razmatranje o zakonu je odgođeno na zahtjev određenih delegata kako bi se pripremili za raspravu.

Ovaj zakon usvojio je Predstavnički dom PFBiH. Cilj zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Osim navedenog, delegati će se u nastavku 12. sjednice izjašnjavati o odluci o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

(FENA) L.A.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU