Dramska sekcija Opće gimnazije KŠC ”Sv. Franjo” iz Tuzle osvojila prvo mjesto u Konjicu

Na 17. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva održanom u Konjicu u periodu od 20-27. aprila dramska sekcija Opće gimnazije Katoličkog školskog centra ”Sv. Franjo” Tuzla odigrala je predstavu ”Orkestar Titanik” autora Hriste Bojčeva, u režiji Ivane Milosavljević.

Stručni žiri u sastavu: Miroljub Mijatović ujedno i predsjednik žirija, Fatima Kazazić i Adisa Zuberović jednoglasno su donijeli odluku da se navedenoj predstavi dodijeli ukupno 5 nagrada na festivalu. Osvojene nagrade su: Nagrada za SCENSKI POKRET, nagrada za SCENOGRAFIJU, nagrada za GLUMAČKO OSTVARENJE učenici Zijadi Pirić za ulogu Luko, nagrada za REŽIJU je pripala Ivani Milosavljević i OSVOJENO PRVO MJESTO.

dramska sekcija opće gimnazije kšc ”sv. franjo” iz tuzle osvojila prvo mjesto u konjicu

Riječ je o predstavi koja je nastala u okviru projekta ”Umjetnošću do zdrave zajednice” kojeg je financijski podržala Fondacija tuzlanske zajednice u okviru Fonda za otvorene škole. Ova društveno angažirana predstava ”Orkestar Titanik” utemeljena je na problemu rezignacije i ovisnosti, ističući štetne posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola što ostavlja posljedice na emocionalne, socijalne i kognitivne sposobnosti pojedinca. Vlakovi koji se čekaju na jednom napuštenom željezničkom kolodvoru, konstantno prolaze u danu koji se neprestano ponavlja. Nastaje bezizlazna situacija koju prate osjećaji krivnje i savjesti. Akteri pokušavaju pobjeći od realnosti, od životnih problemskih situacija, misleći da negdje drugdje postoji razrješenje, neki bolji svijet ali neuspješno, te zamišljaju da mijenjaju prazne kufere punima i da silaze negdje gdje se manje pati, no bivaju zatočeni u svom vlastitom umu. Tko je plod mašte a tko sanjar tek trebaju otkriti.

dramska sekcija opće gimnazije kšc ”sv. franjo” iz tuzle osvojila prvo mjesto u konjicu

U predstavi igraju: Doris Kovačević, Zijada Pirić, Mirna Hodžić, Anabela Božić, Amar Bajraktarević, Nerma Haračić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU