Drljača: Zakon o roditeljima njegovateljima visoko human (VIDEO)

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je kako su u izradi zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH, kojeg je danas u formi prijedloga utvrdila Federalna vlada, učestvovali sa željom da on bude visoko human.

– U skladu s međunarodnim standardima krenulo se s idejom da se ovaj zakon donese, a angažirani su vladin i nevladin sektor i razne znanstvene institucije. Učestvovali smo s velikom željom da ovaj zakon bude visoko human i riješi vrlo značajno pitanje – radno-pravni status roditelja – njegovatelja – kazao je ministar Drljača novinarima u Mostaru.

Navedeni zakon prvi put će sustavno riješiti problematiku kada su u pitanju obitelji koje imaju dijete s invaliditetom.

Cilj je zakona da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Ministar Drljača istaknuo je kako kvaliteta jednog društva ovisi kakav odnos ima društvo prema ranjivim kategorijama.

– Očigledno je da djeca s poteškoćama u razvoju imaju velikih problema. Tu su potrebne dodatne brige, ne mogu samostalno obavljati svoje funkcije i aktivnosti te je neophodno da njihovi roditelji 24 sata bdiju nad njima i pomažu im – istaknuo je ministar.

Zbog svega toga, dodao je, takav roditelj ne može zasnovati radni odnos.

– Vlada i parlament su prepoznali ovaj problem i došli smo do zaključka da je to pitanje potrebno pravno urediti i roditelje koji su dužni brinuti o njima, svrstati kao da su osobe u radnom odnosu – kazao je ministar Drljača i podsjetio kako sam zakon predstavlja nastavak reforme socijalne politike u Federaciji BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU