Duraković za TVSA: Palestina – rak-rana modernog društva

Gost Sarajevske špice bio je bh. akademik, Esad Duraković. Razgovarali smo o brojnim temama, a između ostalog, i o tragedijama koje se dešavaju u Gazi, te o ratnim užasima i stradanjima.

Muslimani širom svijeta dočekali su s radošću Kurban-bajram. Stanovnici Gaze već drugi Bajram dočekali su pod bombardovanjem i bez osnovnih potrepština za život. Jedina želja djece Gaze, koja već dugo žive u ratu, za Bajram je da se rat što prije završi i da se vrate kućama.

-Teško je to komentarisati. Treba mnogo vremena i emocija da bi čovjek komentarisao jednu takvu tragediju planetarnih razmjera i planetarnu zavjeru protiv nedužnog palestinskog naroda. U cifri koju ste spomenuli, podvukao bih da su otprilike 50% djeca, mladi koji su nedužni, koji nisu Hamas, koji su obični civili i koji neizmjerno pate. Ono što je najteže, što je tragično u tom genocidu saučestvuju mnoge moćne vlade sa zapada, arapske zemlje, što je posebna tema, šute, pasivne su, ne preduzimaju ništa – istakao je Duraković.

-Palestina je već 70 godina tragedija, rak-rana našeg društva i modernog svijeta i protiv nje su se udružile najmoćnije diplomatije i armije u svijetu. Nemam dovoljno riječi da izrazim empatiju za tu patnju koju preživljavaju ti ljudi, bez humanitarne pomoći, bez vode na ovim vrućinama, bez naoružanja, bez ičega, a satire ih i vrši genocid jedna od najsofisticiranijih armija na svijetu – poručio je Duraković.

-Arapski narod ima ogromne empatije prema stradanju Palestinaca koje je epskih razmjera, ali narod uglavnom niko i ne pita. Vidimo kako i na zapadu ljudi protestuju, imamo proteste širom zapada, ali vlade tjeraju svoju politiku. Tako i u arapskom svijetu, vlade su uglavnom aristokratske, one su u najvećem broju slučajeva instalirane od strane zapadnih zemalja i te vlade slije tu cionističku i američku politiku, ne slušajući šta narod misli o tome. Ali, ja znam da narod ima veliko saosjećanje za ovaj genocid u Gazi – istakao je Duraković u razgovoru za TVSA.

Podsjetimo, u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 37.347 Palestinaca, uključujući najmanje 15.517 djece i 10.279 žena, a 85.372 osobe su ranjene.

Čitav razgovor poslušajte u videu.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU