Džindić: Federacija počela ispunjavati obaveze prema Energetskoj zajednici (VIDEO)

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je tokom obilaska terminala u Živinicama da je zadovoljan što je u prethodnih godini i po realizovana investicija od pet miliona KM i omogućeno da Terminali Federacije BiH na području Tuzlanskog kantona funkcionišu u punom kapacitetu. 

Dodao je da će u narednom periodu biti investirano još 20 miliona KM, čime će terminal u Živinicama biti stavljen u potpunu upotrebu.

– Danas imamo šest miliona litara goriva u ovim terminalima, što je prvi put da Federacija ispunjava svoje obaveze prema Energetskoj zajednici – rekao je Džindić.

Istakao je da su prvi put robne rezerve smještene u tim terminalima, a operater je iznajmio dio kapaciteta i privatnim licima.

Džindić je najavio da bi za godinu dana trebali biti otvoreni i terminali u Bihaću i Blažuju. 

Predsjednik Uprave Operatora Terminali FBiH Hermedin Zornić naveo je da danas naftni terminali FBiH prvi put primaju obavezne rezerve nafte i naftnih derivata koji su pozakonu predviđeni za vanredne situacije.

Pojasnio je da će stavljanjem u funkciju terminala u Bihaću i Blažuju biti operativno 60 posto kapaciteta koji su zadati evropskim direktivama.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]