3 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Džindić potpisao ugovore s korisnicima subvencija iz Programa utroška sredstava (VIDEO)

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potpisao je danas ugovore s predstavnicima deset kompanija, izvoznika iz oblasti industrije, koji su korisnici subvencija iz Programa utroška sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u okolnostima pandemije COVID-19.

Tih deset privrednih društava najveći su korisnici sredstava iz tog programa, a obuhvataju metalnu, elektro i automobilsku industriju, zatim drvnu, papirnu i grafičku, te hemijsku i farmaceutsku i industriju gume i plastike, kao i proizvodnju tekstila, odjeće, kože i obuće.

Džindić je kazao da je odlukom o izboru korisnika dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima”, Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici odobrila Ministarstvu dodjelu sredstava za 241 korisnika u ukupnom iznosu od 30.000.000 KM.

– Prošle godine smo u okviru podrške privredi raspodijelili 30.000.000 KM za izvozno orijentisana privreda društva, a ove godine smo sredstva dodijelili društvima koja su imala pad prometa u odnosu na prethodnu godinu za 10 posto ili više – istakao je Džindić te dodao da je drugi kriteriji bio da privredna društva nisu dobila poticaj prišle godine.

Napomenuo je da su to grant sredstva kojim Vlada FBiH direktno pomaže kompanije i privredu FBiH te naglasio da Vlada FBiH i dalje želi i pravi programe za podršku privredi.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici deset privrednih društava koji su dobili najveći iznos, a to su: TMD Ai, Emka Bosnia, Eurosjaj, Volkswagen Sarajevo, Natron-Hayat, Aureus, Grafotisak, SSL, Boxmark Leather i Prevent Zenica.

Direktor Volkswagen Sarajevo Sven Hemmecke zahvalio je na subvenciji koja će im pomoći u daljnjem radu te je istakao da neće biti primorani otpustiti uposlenike u teškim vremenima.

Direktor firme Eurosjaj iz Konjica Jasmin Badžak kazao je da se privrednicu susreću i s drugim problemima zbog porasta cijena repromaterijala i energenata te poručio da će ne samo uspjeti sačuvati radna mjesta, već i da će zaposliti nove radnike.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU