-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 29 studenoga, 2022

Džindić potpisao ugovore s korisnicima subvencija iz Programa utroška sredstava (VIDEO)

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potpisao je danas ugovore s predstavnicima deset kompanija, izvoznika iz oblasti industrije, koji su korisnici subvencija iz Programa utroška sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u okolnostima pandemije COVID-19.

Tih deset privrednih društava najveći su korisnici sredstava iz tog programa, a obuhvataju metalnu, elektro i automobilsku industriju, zatim drvnu, papirnu i grafičku, te hemijsku i farmaceutsku i industriju gume i plastike, kao i proizvodnju tekstila, odjeće, kože i obuće.

Džindić je kazao da je odlukom o izboru korisnika dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima”, Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici odobrila Ministarstvu dodjelu sredstava za 241 korisnika u ukupnom iznosu od 30.000.000 KM.

– Prošle godine smo u okviru podrške privredi raspodijelili 30.000.000 KM za izvozno orijentisana privreda društva, a ove godine smo sredstva dodijelili društvima koja su imala pad prometa u odnosu na prethodnu godinu za 10 posto ili više – istakao je Džindić te dodao da je drugi kriteriji bio da privredna društva nisu dobila poticaj prišle godine.

  Sattler: Odluke Ustavnog suda BiH pravno obavezujuće i konačne

Napomenuo je da su to grant sredstva kojim Vlada FBiH direktno pomaže kompanije i privredu FBiH te naglasio da Vlada FBiH i dalje želi i pravi programe za podršku privredi.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici deset privrednih društava koji su dobili najveći iznos, a to su: TMD Ai, Emka Bosnia, Eurosjaj, Volkswagen Sarajevo, Natron-Hayat, Aureus, Grafotisak, SSL, Boxmark Leather i Prevent Zenica.

Direktor Volkswagen Sarajevo Sven Hemmecke zahvalio je na subvenciji koja će im pomoći u daljnjem radu te je istakao da neće biti primorani otpustiti uposlenike u teškim vremenima.

Direktor firme Eurosjaj iz Konjica Jasmin Badžak kazao je da se privrednicu susreću i s drugim problemima zbog porasta cijena repromaterijala i energenata te poručio da će ne samo uspjeti sačuvati radna mjesta, već i da će zaposliti nove radnike.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU